ŠOKANTNO SVEDOČENJE: Boris Džonson hteo da mu pred kamerama ubrizgaju koronavirus
Foto: EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT

korona u britaniji

ŠOKANTNO SVEDOČENJE: Boris Džonson hteo da mu pred kamerama ubrizgaju koronavirus

Planeta -

Dominik Kamings, bivši glavni savetnik britanskog premijera Borisa Džonsona, izneo je u svedočenju pred parlamentarnim Odborom niz optužbi protiv Džonsona.

Saslušanje koje se odvija pred Odborom za zdravstvo i socijalnu zaštitu, još uvek traje, a Kamings je, između ostalog, bivšeg šefa optužio i za katastrofalno upravljanje pandemijom.

Jutarnji list, koji je preneo delove svedočenja, podseća da sa gotovo 128.000 umrlih, Ujedinjeno Kraljevstvo ima peti najveći broj umrlih od kovida 19 u svetu. Kamings tvrdi da su ljudi nepotrebno umirali zbog loših odluka Borisa Džonsona tokom pandemije.

Takođe je optužio i ministre, savetnike i državne sekretare da su krivi jer nisu uspeli da javnosti ponude standarde u krizi na kakve su navikli.

Istakao je da vlada u samom početku pandemije koronavirusa nije shvatala ozbiljno težinu situacije, a da je za premijera Džonsona taj virus bio "obično zastrašivanje". "On je pred kamerama hteo da primi injekciju koronavirusa kako bi pokazao da nema razloga za strah", tvrdi Džonsonov biviši savetnik.

"Setite se da je jedan od većih problema tokom pandemije bilo curenje informacija i stvaranje haosa u medijima. Curilo je sa svih strana", rekao je Kamings, koji je rekao da je prvobitan plan britanske vlade bio imunitet krda, što je zvanično vlada uvek negirala.

Ispričao je kako je dobijao uveravanja da pripreme za pandemiju idu prema planu, ali je u stvarnosti bilo drugačije, dodajući da smatra da Velika Britanija i druge zapadne zemlje nisu videle "dim ni čule alarm" kada je trebalo, odnosno pre haosa koji je nastao.

"Džonson je mislio da je to novi svinjski grip i mislio je da je to zastrašivanje, a propustio je i nekoliko važnih sastanaka", rekao je još Kamings.

Tvrdi da su prave pripreme za nadolazeću pandemiju u Britaniji krenule tek pred prvo zaključavanje, a naveo je i da su neki visoki zvaničnici u februaru 2020. godine bili na skijanju te da je i premijer bio na odmoru.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track