GODINAMA TROVALI STANOVNIKE PESTICIDOM: Stanovništvo malog grada u Americi sada strahuje od posledica izlivanja hemikalija u vodu
Foto: Printscreen/YouTube

mid, nebraska

GODINAMA TROVALI STANOVNIKE PESTICIDOM: Stanovništvo malog grada u Americi sada strahuje od posledica izlivanja hemikalija u vodu

Planeta -

Godinama su stanovnici Mida, Nebraska binuli zbog frabrike etanola koja je pre više od decenije preseljena u njihov mali grad.

Bojali su se smrada i čudnih bolesti za koje su mislili da su povezane sa fabrikom i pesticidom natopljenim kukuruzom koji je korišćen u proizvodnji biogoriva i koji je dolazio iz nekih od najvećih poljoprivrednih kompanija na svetu.

Ispostavilo se da su bili u pravu. Regulatorna tela priznala su da je fabrika etanola AltEn LLC godinama zagađivala okolinu pesticidom koji je curio iz loše održavanih bazena i izlivao se u zemlju. Fabrika je lokalnim farmerima davala i otpad za koji je tvrdila da će obogatiti tlo.

Pod pritiskom medija i besne javnosti, zvaničnici Nebraske zatvorili su fabriku i počeli čišćenje. Državno tužilaštvo onda je tužilo kompaniju za zagađivanje prirodne sredine i pretnju okolini a prošlog meseca je u Nebraski donet zakon kojim se ograničava upotreba pesticidom tretiranog semenja u proizvodnji etanola.

Za mnoge stanovnike Mida, koliko god bili srećni zbog zatvaranja fabrike, sada je možda prekasno. Zagađenost i otrovi neće tek tako nestati, kao ni industrijske poljoprivredne prakse koje ih izazivaju. Sada se strahuje da bi otrovi iz fabrike mogli da ugrože i druge zajednice.

Riba u rekama kilometrima nizvodo od fabrikje umire. Kolonije pčela nestaju. Ptice, naročito guske, se razboljevaju a bilo je izveštaja i o dezorijentisanim psima i neobjašnjivim bolestima kod ljudi.

Pesticid u više puta većoj količini od dozvoljene, je pronađen i na plodnom zemljištu farmi kao i u pijaćoj vodi, ali i u gradkim parkovima.

Kerol Brad, senatorka iz Nebraske, kaže da je situacija u Midu teška i traži istragu AltEn-ovih praksi. "Ovo je katastrofa", rekla je ona Gardijanu.

AltEn je sebe predstavio kao rešenje za poljoprivredne kompanije koje žele da se reše neželjenih zaliha semenja koje je tretirano pesticidom. Bajer, Singeta, Korteva i druge velike kompanije odmah su oduševljeno pristale da se ratosiljaju žitarica natopljenih instekticidima i fungicidima i daju ih AltEnu.

Sada te kompanije aktivno učestvuju u čišćenju okoline i prave planove kako da pročiste pijaću vodu i zemlju u okolini i svedu nivo pesticida na relativno prihvatljivi nivo.

Ovo nije prvi put da se AltEn, koji je u Mid došao 2007. godine, dovodi u vezu sa zagađivanjem i trovanjem prirodne sredine. Godinama se priča o tome da su njihovi proizvodi otrovni i štetni po prirodnu sredinu pa samim tim i ljude, ali je tek posle medijskih izveštaja ove godine fabrika konačno zatvorena, samo da bi se saznalo da su u dva navrata "isprali" toksine u zemlju i okolne podzemne vode.

Dok regulatori testiraju vodu i tlo, mnogi stanovnici strahuju šta će biti sa njihovom stokom i drugim domaćim životinjama koje su bile izložene pesticidima kroz hranu i vodu. A onda, šta će biti i sa ljudima koji pojedu kontaminirano meso.

Blad, koja je odrasla na farmi, strahuje da će doći do porasta karcinoma, kao što je to bio slučaj sa stanovnicima Hejstingsa gde je ona odrasla i gde su isto tako voda i zemlja bili zagađeni hemikalijama.

"Ovakve stvari se stalno dešavaju u malim gradovima", rekla je ona. "Ima još Midova u zemlji", sumorno je poručila.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track