MARATONSKI SASTANAK LIDERA RUSIJE I BELORUSIJE: Putin drži Lukašenka u šaci - i steže je
Foto: EPA/SERGEI ILYIN/SPUTNIK/KREMLIN / P

analiza sastanka

MARATONSKI SASTANAK LIDERA RUSIJE I BELORUSIJE: Putin drži Lukašenka u šaci - i steže je

Planeta -

U svojoj crnomorskoj rezidenciji Bočarov Ručej ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je punih pet sati i 15 minuta sa beloruskim šefom Aleksandrom Lukašenkom. Razgovor je nastavljen i danas u Sočiju.

Razgovor se odigrava u vrlo delikatnom trenutku - kada se Belorusija našla na udaru sankcija SAD-a i EU zbog "avio piraterije" i otimanja irskog putničkog aviona u kojem je bio traženi Lukašenkov protivnik Roman Protasevič, i u osvit skorog prvog sastanka američkog i ruskog predsednika (16. juna u Ženevi) na kojem bi se moglo da bude reči i o celom paketu pitanja o Belorusiji.

Takođe, na sastanak G7 u Velikoj Britaniji od 11. do 13. juna, bi prema predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona, mogla da dođe i vođa beloruske opozicije Svetlana Tihanovska.

Lukašenko je doneo, pišu ruski mediji, pun kofer dokumenata o "aferi avion", a Putin mu je samo saosećajno pomenuo slučaj prisilnog spuštanja aviona bolivijskog predsednika Eve Moralesa 2013. godine.

Lukašenko se požalio Putinu na odnos Zapada prema njemu rekavši da spoljne sile pokušavaju da destabilišu njegovu vladu i najavio još jače ekonomsko povezivanje sa Rusijom - navodno je zatražio dodatne povlastice za naftu, gas i struju.

Napomenuo je i kako se "povezanost beloruske ekonomije na rusku" razvija normalnim tempom. Razgovarali su o daljnjem jačanju integrativnih procesa u sklopu ugovora o saveznoj državi koju imaju dve zemlje i mnogi već smatraju kako je na delu postupno potpuno vezivanje Belorusije s Rusijom, piše Jutarnji list.

Sam Lukašenko najavio je i da treba osnažiti jedinstvo i solidarnost Zajednice nezavisnih država koja okuplja devet država bivšeg SSSR-a jer bi se tako stekli ekonomski i politički potencijali da se spreči jačanje "jednopolarnog sveta" i dominacija SAD-a. Pozvao je i da se u okrilje ZND-a vrate "bludni sinovi" Gruzija i Ukrajina.

Eksperti navode da Lukašenku nije dobro sela odluka Moskve da odobri stranim kompanijama koje lete u Rusiju da zaobilaze beloruski vazdušni prostor.

No, u prvim reakcijama ruskih analitičara sa obe strane može se naslutiti da sankcije i ovako žestoka politika Zapada prema Belorusiji idu na ruku Moskvi jer tu zemlju i Lukašenkov režim samo čini još više zavisnom od Rusije.

Ruski mediji javili su večeras da su dvojica predsednika razgovarala i o letovima beloruske avio-kompanije Belavia i ruskom kreditu.

"Konačno je rešeno pitanje prenosa druge tranše državnog kredita. Postignut je dogovor o otvaranju novih letova kompanije "Belavia" za ruske gradove", navodi se u saopštenju na Telegramu.

Dvojica lidera iskoristila su i "lepo vreme i divnu prirodu ruskog juga“ pa su danas otišli na izlet brodom, saopšteno je iz Kremlja

Kurir.rs/Jutarnji list/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track