NOVO ISTRAŽIVANJE Kineski naučnici stvorili koronu, pa pokušali da sakriju svoj trag?
Foto: EPA / SHEPHERD HOU

ZAVERA

NOVO ISTRAŽIVANJE Kineski naučnici stvorili koronu, pa pokušali da sakriju svoj trag?

Planeta -

Virus nema verodostojnog pretka u prirodi, a u Vuhanu su retro inženjeringom uklonili svoje tragove u njegovom pravljenju, navode britanski i norveški eksperti

I dalje se ne zna poreklo virusa koji je izazvao haos u svetu
I dalje se ne zna poreklo virusa koji je izazvao haos u svetufoto: Profimedia

Iako je koronavirus u poslednjih skoro godinu i po dana usmrtio više od 3,5 miliona ljudi širom planete, dok je preko 170 miliona inficirano, o njegovom poreklu i dalje se vodi velika diskusija, koju začinjavaju brojne teorije zavere! Prema novoj studiji britanskog profesora Angusa Dagliša i norveškog naučnika dr Birgera Serensena, kovid 19 je nastao u laboratoriji u Institutu za virusologiju u Vuhanu, nakon čega su kineski naučnici pokušali da zametnu svoje tragove kako bi izgledalo da je on evoluirao i nastao od slepih miševa.

Ugledni stručnjaci

Dagliš, profesor onkologije na Univerzitetu Sen Džon u Londonu, poznat je po doprinosu u razvoju prve vakcine protiv HIV, koja obolelima omogućava da mesecima ne koriste lekove. Serensen je virusolog u farmaceutskoj kompaniji "Imunor", koja je radila na razvoju vakcine protiv koronavirusa.

Različiti rezultati - Studije i istraživanja

- U magazinu Lancet 19. februara 2020. grupa od 27 naučnika je objavila da "oštro osuđuju hipoteze i teorije koje navode da kovid 19 nema prirodno poreklo, tj. da nije nastao u prirodi"

- Grupa naučnika je u magazinu Nejčer 17. marta 2020. objavila da dokazi ukazuju na to da virusom kovid 19 nije manipulisano i da nijedna laboratorija nema takve mogućnosti

- Direktor nacionalne obaveštajne službe SAD je 30. aprila 2020. naveo da obaveštajna zajednica veruje kako virus nije genetski modifikovan

- U novembru 2020. bioinženjer Rozana Segreto i genetičar Jurij Dejgin otkrivaju da virus ima promene koje su izazvane manipulacijom u laboratoriji, kao što je mutageneza

- U decembru 2020. Dejvid Rilman, mikrobiolog sa Univerziteta Stenford, objavljuje članak za Nacionalnu naučnu akademiju da u priči o kovidu 19 nedostaju ključni detalji, uključujući verodostojnu istoriju virusa, i to kako se prvi čovek zarazio

- U maju 2021. grupa od 18 naučnika je u magazinu Sajens pozvala na novu istragu o poreklu virusa

Oni u svojoj studiji na 22 strane navode optužbe o "namernom uništavanju, prikrivanju i kontaminaciji podataka" u kineskim laboratorijama, uključujući i ućutkivanje i nestanak naučnika koji su pokušali da ukažu na istinu.

Ne uklanjaju se objave - Zaokret Fejsbuka

Fejsbuk više neće zabranjivati objavljivanje teorija koje tvrde da je kovid 19 stvoren u laboratoriji: - U svetlu istraga koje se upravo vode o poreklu virusa i u dogovoru sa zdravstvenim stručnjacima, više nećemo uklanjati s naših platformi objave o tome da je kovid 19 stvorio čovek i da je proizveden u laboratoriji, navela je kompanija. Društvenu mrežu koristi oko 3,45 milijardi ljudi, na najmanje jednoj od svoje četiri platforme (Fejsbuk, Instagram, mesindžer, Vocap). Tviter nije promenio pravilo o dezinformisanju u vezi s poreklom koronavirusa.

Kako prenosi Dejli mejl, Dagliš i Serensen su tokom svog rada pronašli "jedinstvene otiske virusa", koji su mogli da nastanu samo manipulacijom u laboratoriji. Oni navode da je na Institutu za virusologiju u Vuhanu uzet srž genoma poznatog koronavirusa sa slepih miševa, na koji su takoreći nadograđeni šiljci kako bi bio što infektivniji, a cilj je bilo proučavanje kako bi se takav virus ponašao na ljudima. - Koronavirus nema verodostojnog pretka u prirodi. Van svake sumnje je da je on stvoren u laboratoriji - kaže Dagliš i nastavlja:

Novi sojevi u bazi

- Kada je pandemija krenula, odnosno kada je virus izašao iz laboratorije, kineski naučnici su uzeli uzorke kovida 19 i pokušali retro inženjeringom da postignu to da izgleda kao da je virus evoluirao u prirodi. Na to ukazuje veliki broj novih sojeva virusa koji su pretežno kineski naučnici iznenada uneli u baze podataka o virusu početkom 2020. godine, a koji su navodno sakupljeni godinama ranije.

Saopštenje SZO - Potraga zatrovana politikom

Vodeći ekspert Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Majk Rajan pozvao je na razdvajanje politike pitanja porekla virusa korona od naučnog aspekta ove teme. - Mi bismo veoma voleli kada bi svi razdvojili, ako je to moguće, politiku od nauke kada je reč o ovom pitanju. Čitav ovaj proces je zatrovan politikom - kazao je Rajan. On je dodao da će biti potrebne dalje studije kako bi se utvrdilo poreklo virusa.

Pitanje porekla virusa traje od početka pandemije. Predsednik SAD Džo Bajden je naredio prošle nedelje obaveštajnim službama da ispitaju poreklo virusa, uključujući i opciju da je on nastao u laboratoriji. Ser Ričard Dirlav, bivši šef britanske obaveštajne službe MI6, rekao je da bi navode o tome da virus potiče iz laboratorije trebalo ispitati iako su ih mnogi opisali kao lažne vesti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja