Najnovije vesti

KAKO SE ŽENEVA SPREMA ZA SUSRET PUTINA I BAJDENA: Nebo će preletati F-18, a pored jezera biće PVO! Ni muva neće moći da proleti
Foto: EPA/Jim Lo Scalzo, EPA / MICHAIL KLIMENTYEV, Arme de Swis, British army

biće angažovana i vojska

KAKO SE ŽENEVA SPREMA ZA SUSRET PUTINA I BAJDENA: Nebo će preletati F-18, a pored jezera biće PVO! Ni muva neće moći da proleti

Planeta

Švajcarska je uveliko počela sa pripremama za samit ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog Džo Bajdena, koji će se 16. juna održati u Ženevi. Iako vlasti povodom bezbednosnih priprema ništa ne saopštavaju niti se oglašavaju, u švjacarskim medijima već su iscureli neki detalji od toga da će nebo nad Ženevom biti zatvoreno, da će grad nadletati lovci F-18 i da će na plažama uz Ženevsko jezero biti postavljeni PVO sistemi?!

Sajt NZZ Sontag piše tako da će 16.juna nad Ženevom i okolinom biti zatvoren kompletan vazdušni prostor i uvedena neka vrsta zone zabranjenog leta.

Savezna kancelarija za civilno vazduhoplovstvo (OFAC) razrađuje detalje zatvaranja sa švajcarskim vazduhoplovstvom, kontrolorom letenja Skiguide i nekoliko saveznih agencija. Prema OFAC-u, ovo je „uspostavljeni proces, sličan onome koji važi za vreme Svetskog ekonomskog foruma“ u Davosu.

S druge strane javio se još jedan problem, a to je granica sa Francuskom. Naime, pošto se Ženeva nalazi na samo nekoliko kilometara od granice sa Francuskom, stvaranje zone zabranjenog leta za sam kanton može predstavljati problem, jer se okvirno mora konsultovati i zvanični Pariz i mogući razgovor o tome. Pošto Švajcarska nije članica NATO pakt, ali ima odlične odnose i sa Parizom i alijansom ove briokratske prepreke biće brzo rešena.

Međutim, švajcarske vlasti su sigurni da će sva pitanja biti rešena „u bliskoj budućnosti“.

Snage bezbednosti su poslednjih dana pregledale plažu Eauk-Vives u Ženevi kako bi eventualno postavile protivavionsku opremu, navodi list.

Savezna vlada bi sledeće nedelje trebala da donese odluku o zvaničnom raspoređivanju vojske. Sa svoje strane, kantonalna policija Ženeve iznajmljuje nekoliko oklopnih vozila švajcarskoj vojsci.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja