Najnovije vesti

EVROPSKA UNIJA ZAPRETILA LONDONU OKO SEVERNE IRSKE: Svaki jednostrani korak pratiće naša brza i čvrsta reakcija!
Foto: Shutterstock

Spor oko trgovinskog aranžmana

EVROPSKA UNIJA ZAPRETILA LONDONU OKO SEVERNE IRSKE: Svaki jednostrani korak pratiće naša brza i čvrsta reakcija!

Planeta

Evropska unija (EU) upozorila je danas britansku vlada da će za svaku "jednostranu" meru o trgovinskim aranžmanima posle Bregzita u Severnoj Irskoj, pratiti "brza i čvrsta" reakcija.

"Ako bi Velika Britanija u narednim nedeljama preduzela dalje jednostrane korake, ne bismo se ustručavali da reagujemo brzo, čvrsto i odlučno", rekao je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič novinarima posle neuspešnog sastanka u Londonu.

London i Brisel pokušavaju da se dogovore o "protokolu o Severnoj Irskoj" o ; kojem se pregovaralo u sklopu istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

Prema tom protokolu koji je stupio na snagu 1. januara kada je Velika Britanija napustila EU, britanska provincija Severna Irska i dalje je u jedinstvenom evropskom tržištu i carinskoj uniji robe koja u Severnu Irsku stiže iz ostalog dela Velike Britanije.

Cilj tog protokola je izbegavanje fizičke granice izmedju Severne Irske i Irske, članice EU.

Međutim, lokalne vlasti u Severnoj Irskoj sve više izražavaju nezadovoljstvo tim protokolom jer osudjuju de fakto uvođenje granice na Irskom moru usred Velike Britanije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track