VELIKI IZAZOV Džo Bajden započinje turneju po Evropi, čuva ga 6.500 policajaca!
Foto: AP

KATANAC

VELIKI IZAZOV Džo Bajden započinje turneju po Evropi, čuva ga 6.500 policajaca!

Planeta -

Prethodnicu šefa Bele kuće čini 500 agenata američke Tajne službe, koji su direktno zaduženi za njegovu bezbednost i koji sve kontrolišu

Policijski centar za nadzor u Kornvolu
Policijski centar za nadzor u Kornvolufoto: AP

Američki predsednik Džozef Bajden krenuo je u sredu ujutru po lokalnom vremenu iz Vašingtona za Veliku Britaniju, gde treba da stigne u sredu kasno uveče! Bajdenovo prvo putovanje u inostranstvo od dolaska na vlast i osmodnevna turneja po Evropi predstavljaju ogroman izazov za bezbednosne službe.

Logistički izazov

O njegovoj sigurnosti na Ostrvu će, prema navodima britanskih medija, brinuti 6.500 policajaca i pripadnika sigurnosnih službi, koji su takođe angažovani i za obezbeđenje samita Grupe sedam. Međutim, kako to obično biva kada predsednik Amerike ide u inostranstvo, pre njegovog dolaska na odredište stižu američki agenti Tajne službe, koji kontrolišu bukvalno svaki aspekt sigurnosti - od šahtova za kanalizaciju, preko maršute puta, do kontrole letenja u oblasti.

Osam dugih dana - Raspored turneje

sreda, 9. jun

- Bajden je sa suprugom Džil napustio Vašington juče ujutru. Sleteo je u vazduhoplovnu bazu Mildenhol

četvrtak, 10. jun

- Bajden će se sastati s Borisom Džonsonom, premijerom V. Britanije, u Kornvolu, potvrdiće se specijalne veze dve zemlje

petak, 11. jun

- Bajden će prisustvovati samitu lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja, glavne teme ekonomija i jedinstvo

subota, 12. jun

Bajden će nastaviti bilateralne susrete s liderima Grupe sedam u Kornvolu

nedelja, 13. jun

- Bajden završava učešće na samitu Grupe sedam, sastaće se s kraljicom Elizabetom Drugom u Vindzoru, zatim putuje za Brisel

ponedeljak, 14. jun

- Bajden će se u Briselu sastati s liderima članica NATO i imaće privatan sastanak sa Erdoganom, predsednikom Turske

utorak, 15. jun

- Bajden će imati još nekoliko susreta u sedištu NATO, nakon čega putuje u Ženevu

sreda, 16. jun

- Bajden će se u Ženevi sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prvi njihov susret od dolaska Bajdena na vlast

Tako je u Kornvol, gde će Bajden prisustvovati samitu lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja pre nekoliko dana stigla grupa od oko 500 pripadnika Tajne službe, koji su direktno zaduženi za Bajdenovu bezbednost. Logistički izazov predstavlja to što Kornvol nema velike smeštajne kapacitete, pa su svi hoteli i pansioni u krugu od 30 kilometara popunjeni, a neki članovi Bajdenovog tima zaduženi za bezbednost morali su da budu smešteni u kamp vozila.

Treći stepen pripravnosti - Opasnost od terorizma

Organizatori samita potvrdili du angažovanje dodatnih policijskih snaga između ostalog i zbog najave protesta povodom održavanja samita Grupe sedam. - Sve što radimo biće proporcionalno i biće legitimno. Znamo da je pažnja medija uperena prema nama i da će svet pratiti sve što se bude događalo u narednih sedam dana. Opasnost od terorizma postoji i dalje i u Velikoj Britaniji je zbog toga na snazi treći, najviši stepen pripravnosti, što znači da se teroristički napadi smatraju verovatnim - izjavio je pomoćnik šefa policije Glen Majhev, zadužen za bezbednost tokom samita. Britanska policija je izrazila podršku pravu građana na mirne proteste i odredila četiri lokacije za okupljanje demonstranata.

U Kornvolu se očekuju još lideri Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Japana, koji dovode svoje timove za bezbednost, pa se komotno može reći da će ovaj britanski gradić na obali mora biti jedan od najbolje čuvanih gradova na svetu. - Imaćemo redovne patrole na kopnu, vazduhu i moru. Ovo je kompleksna operacija. Naš posao je da sve protekne bez problema i da svi budu sigurni - rekao je Džo Hol, načelnik policije u Kornvolu.

Policajci na brodu

Zanimljivo je da će oko 1.000 policajaca biti smešteno na brodu za krstarenje "MS Silja Evropa", koji je izgrađen u Nemačkoj 1993. i ima sedam restorana, palubu za roštilj, disko klub, spa i može da dostigne brzinu od 21 čvora. Ovaj brod može da primi do 3.000 putnika i obično se koristi za krstarenje od Helsinkija do Talina. Britanska policija je brod iznajmila za period od deset dana, objavio je Dejli mejl. Čitava bezbednosna operacija koštaće oko 83 miliona funti, preneli su britanski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track