MRAČNA STRANA BILA GEJTSA! Maltretirao je zaposlene, imao vanbračne afere, a ovako je osigurao da se ne priča o tome
Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

sužava se krug oko njega

MRAČNA STRANA BILA GEJTSA! Maltretirao je zaposlene, imao vanbračne afere, a ovako je osigurao da se ne priča o tome

Planeta -

Vest o razvodu Bila i Melinde Gejts, posle 27 godina braka, obišla je svet. Milijarder i osnivač Majkrosofta momentalno je postao žrtva tabloida, senzacionalnih naslova i brojnih spekulacija.

Za sada se ne zna pravi razlog razlaza, a u samoj kompaniji Majkrosoft se ne govori o tome, a čini se da bi Gejtsovoj tajnovitosti uskoro mogao doći kraj jer se pojavljuje sve više navoda o njegovom lošem postupanju prema zaposlenima.

Inače, Gejts je rukovodstvo kompanije napustio 2008. godine, a i supruga Melinda se proteklih godina fokusirala na rad u njihovoj dobrotvornoj fondaciji.

Kako navodi Veniti fer, zaposleni su se žalili na neprimereno ponašanje na radnom mestu i da je Gejts imao romantične veze sa podređenima.

Bil Gejts
foto: EPA / LUDOVIC MARIN / POOL

U jeku priče o razvodu, postalo je jasno da Gejts ima dvojaku prirodu, a jedan bivši zaposleni je rekao da je istina da je bilo teško raditi sa njim.

Sa zaposlenima bi potom sklapao ugovore o poverljivosti podataka kako oni ne bi dalje širili šta se sve događalo na radnom mestu.

"Dugo nam se govorilo, imate ugovor o poverljivosti, ne možete da pričate", rekao je jedan bivši radnik koji je i sam potpisao takav dokument.

Iako je svestan da će mu Gejtsovi advokati biti za petama, a kako kaže, "to nisu nimalo fini ljudi", rešio je da progovori o pojedinostima.

Kako je kazao za Veniti fer, Gejts je, kao i mnogi drugi tehnološki preduzetnici, bio veoma nestrpljiv i zahtevan, ali to ponašanje je zavisilo i od situacije na tržištu, rastuće IT industrije i slično. Bivši partner koji je radio direktno sa Gejtsom rekao je da ukoliko ne biste završili posao u zadatom roku, morali biste direktno da odgovarate njemu. A tada Gejts uopšte ne bi bio prijatan.

"Postavio bi vam pitanje, a kada biste odgovorili, rekao bi: 'To nije tačan odgovor'".

Godinama su kružile i priče o Gejtsovim vanbračnim aferama. I Bilova i Melindina veza je započeta na poslu - Bil je bio šef, a ona mlada radnica sa kojom je flertovao na jednoj konferenciji, pre nego što ju je na parkingu pitao da izađu na sastanak.

Njujork tajms je pisao da je Gejts jurio žene koje su radile za njega dok je bio u rukovodstvu Majkrosofta, jednu je mejlom pozvao na večeru, a drugoj je na jednom poslovnom putu rekao da želi da je izvede na večeru.

Tajms je preneo da se žene nisu osećale da su primorane da to učine, ali da se radilo o očiglednoj zloupotrebi moći. 2019. godine, upravni odbor Majkrosofta je pokrenuo istragu o Gejtsovom ponašanju kada su se pojavile spekulacije da je imao određene namere sa jednom zaposlenom 2000. godine. Gejts je potom istupio iz odbora, kada je kompanija unajmila i advokatsku kancelariju kako bi se ispitali navodi. (Gejtsov portparol tvrdi, sa druge strane, da odlazak iz odbora nije imao veze sa navodnom aferom).

Za ljude koji su radili sa njim, Gejtsovo ponašanje je bilo javna tajna.

Još jedan bivši zaposleni, koji je potpisao ugovor o poverljivosti, kazao je da se dešavalo da milijarder dođe na posao u "mercedesu", a sat vremena kasnije bi se jedna od pripadnika obezbeđenja pojavio u zlatno-braon "poršeu" kojim bi se Gejts potom odvezao.

"Verovali smo da je tada odlazio sa ženama. Znali smo da je postojao veliki broj sastanaka koji nisu bili zvanično uneti u njegov kalendar", naveo je.

Njegova neverstva nisu bila tajna i često bi nestajao usred radnog vremena.

Melinda Gejts, Bil Gejts
foto: EPA/PETER FOLEY

Veniti fer zaključuje da nije potpuno jasno koliko je supruga Melinda znala za sve to i koliku ulogu su glasine odigrale u njihovom razvodu.

Izvori bliski paru kažu da je među njima bilo dosta tenzije, a da su već godinama živeli odvojeno. Osim toga, Melinda je advokate unajmila kada su se u javnosti pojavile priče o Gejtsovom druženju sa milijarderom pedofilom, Džefrijem Epstajnom, koji je bio optiživan više puta za zlostavljanje maloletnica i njihovo podvođenje.

Epstajn je preminuo u zatvoru u Njujorku u avgustu 2019, a iako je zvanično sapšteno da se radi o samoubistvu, mnogi sumnjaju u tu verziju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track