ETIOPIJA PROGLASILA JEDNOSTRANI PREKID VATRE U TIGRAJU Članovi lokalne vlade pobegli, TPLF zauzeo glavni grad
Foto: Profimedia / EDUARDO SOTERAS

snage lojalne bivšem režimu zauzele mekele

ETIOPIJA PROGLASILA JEDNOSTRANI PREKID VATRE U TIGRAJU Članovi lokalne vlade pobegli, TPLF zauzeo glavni grad

Planeta -

Sukob koji je izbio između etiopske vlade i vojnih snaga u njenom severnom regionu Tigraj doveo je do haosa u zemlji. Sukobi su trajali osam meseci, a sada je vlada Etiopije proglasila "jednostrani i bezuslovni prekid vatre" na području Tigraja, gde su snage lojalne bivšim vlastima u regionu (TPLF) zauzele glavni grad Mekele.

Članovi privremene lokalne vlade su pobegli, dok je nacionalna vlada najavila ''jednostrani prekid vatre''.

Očevici su rekli da su državna vojska i policija sinoć napustili Mekele, a mogli su da se čuju vatrometi i slavljenička pucnjava dok su tigrajanski borci zauzimali gradski aerodrom i druge ključne položaje.

-Glavni grad Tigraja Mekele je pod našom kontrolom, rekao je portparol Narodnooslobodilačkog fronta (regiona) Tigraja (TPLF) Gateče Reda.

Jedan od lokalnih zvaničnika rekao je agenciji Frans pres da je privremena lokalna vlada odlučila da napusti svoje pozicije u Mekeleu.

-Svi su otišli. Poslednji su otišli kasno popodne. Region nema vladu, rekao je zvaničnik.

Ubrzo nakon što su procurile ove vesti, vlada Etiopije proglasila je trenutni jednostrani prekid vatre u regionu.

Prekid vatre omogućiće poljoprivrednicima da obrađuju zemlju, kao i organizacijama za pomoć da deluju bez ikakvog vojnog pokreta, navodi se u izjavi zvanične Etiopije, prenosi Gardijan.

Etiopija je navela da će prekid vatre trajati do kraja sezone sadnje u Tigraju. Sezona se završava u septembru. Vlada je naredila svim saveznim i regionalnim vlastima da poštuju prekid vatre.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u svom zvaničnom saopštenju da je razgovarao sa premijerom Etiopije Abije Ahmedom.

-Nadam se da će doći do efikasnog prekida neprijateljstava, naveo je on.

Osoblje iz humanitarnih organizacija potvrdilo je da je administracija iz tog regiona otišla.

-Privremeni zvaničnici su otišli jutros, rekli su.

Ambasada Velike Britanije u Etiopiji saopštila je da je prekid vatre jako važan u gotovo osmomesečnom sukobu i pozvala je sve strane da ga poštuju.

Federalne trupe napale su Tigraj u novembru prošle godine, izazvavši globalno negodovanje i osudu dobitnika Nobelove nagrade za mir i premijera Abija Ahmeda.

Vlada je saopštila da je to uradila nakon napada pobunjenika na vojne baze, a TPLF, koji je ranije vladao Etiopijom skoro tri decenije, svrgnut je u roku od šest nedelja.

Milioni civila je pobeglo u susedni Sudan.

Čini se da su pobunjenički borci, poznati kao Tigrajanske odbrambene snage (TDF), bili su pokoreni, ali su poslednjih nedelja pokrenuli niz kontraofanziva. Nagli porast sukoba poklopio se sa nacionalnim izborima u Etiopiji početkom ovog meseca.

Prema ranijim izveštajima Ujedinjenih nacija više od 350.000 ljudi u regionu Tigraj gladuje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja