OSLOBOĐENE DVE AKTIVISTKINJE U SAUDIJSKOJ ARABIJI Jedna od njih se zalagala da se ženama da pravo da voze
Foto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

uhapđene su 2018. godine

OSLOBOĐENE DVE AKTIVISTKINJE U SAUDIJSKOJ ARABIJI Jedna od njih se zalagala da se ženama da pravo da voze

Planeta -

Saudijska Arabija oslobodila je dve istaknute aktivistkinje za prava žena koje su bile zatvorene od 2018. godine, saopštio je juče Centar za ljudska prava.

Samar Badavi i Nasima al-Sada sada su na slobodi, ali njihovo kretanje i aktivnosti i dalje su strogo ograničene.

Nije im je dopušteno da napuštaju to ultrakonzervativno kraljevstvo, objavljuju nikakav sadržaj ​​na društvenim mrežama ili da prihvataju bilo kakav posao.

Al-Sada je radila kao novinarka onlajn novina Juhaina.

Uhapšena je 2018. godine pod optužbom da je, između ostalog, komunicirala sa grupama u inostranstvu koje su neprijateljski raspoložene prema Saudijskoj Arabiji.

Badavi je pažnju privukla kada je dovela u pitanje sistem muškog starteljstva podnošenjem tužbe protiv oca 2010. godine, što je dovelo do njenog privremenog hapšenja.

Kasnije je tužila vlasti zbog odbijanja zahteva za izdavanje vozačke dozvole. Kada je ukinuta zabrana vožnje 2018., bezbednosne snage su je ponovo uhapsile.

Uprkos određenom popuštanju u društvenom životu, saudijska vlada nastavlja izrazito žestoko da progoni borce za ljudska prava.

Među njima jeje i aktivistkinja za ženska prava Ludžen al-Hatloul, koja se takođe borila za ukidanje zabrane vožnje žena.

Oslobođena je u februaru ove godine nakon 1.000 dana u pritvoru.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja