PIKASOVE SLIKE NA IZVOLTE: U Grčkoj pronađena ukradena vredna 16,5 miliona evra, a u SAD bila skrivena 50 godina u ormaru!
Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Ljudi šta je ovo

PIKASOVE SLIKE NA IZVOLTE: U Grčkoj pronađena ukradena vredna 16,5 miliona evra, a u SAD bila skrivena 50 godina u ormaru!

Planeta -

Grčka policija pre dva dana u akaciji je otkrila vrednu sliku Pabla Pikasa "Ženska Glava koju je ovaj čuveni slikar lično poklonio Nacionalnoj galeriji u Grčkoj 1949. godine, a koja je bila ukradena pre dvet godina.

Bura sa ovom pikasovom slikom se još nije stišala, a stigla je nova vest da je otkrivena još jedna slika ovog čuvenog slikara i to u Saveznoj državi Mejn, koja je bila skrivena u ormaru punih 50 godina i koja je na aukciji prodata za 150.000 dolara.

Slika u kombinovanoj tehnici koja se pripisuje Pablu Pikasu prodata je nakon što je 50 godina provela u ormaru u jednoj kući u američkoj državi Mejn.

Aukcijska kuća "Džon Mekinis" sa sedištem u Masačusetsu, potvrdila je da se slika pod nazivom "Le Tricorne" prodata u subotu po ceni od 150.000 dolara, prenosi AP.

Slika veličine 40 x 40 centimetara, potpisana je i datira iz 1919. godine, a veruje se da je to studija za scensku zavesu koju je Pikaso naslikao za istoimeni balet koji je te godine premijerno izveden u Londonu, prema istorijskom društvu Njujorka gde se ona od 2015. godine i čuva.

Ni kupac ni prodavac nisu imenovani, ali je prodavac u izjavi na sajtu aukcijske kuće naveo da je slika pronađena u ormaru kuće koju je njegov otac nasledio od rođake koja je 1920-ih studirala umetnost u Evropi, među 50 drugih slika čuvanih tokom 50 godina.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track