PANDEMIJA KORONAVIRUSA Rusija ponovo Kim Džong-unu ponudila vakcine protiv kovida 19!
Foto: AP

POTVRĐENO U KREMLJU

PANDEMIJA KORONAVIRUSA Rusija ponovo Kim Džong-unu ponudila vakcine protiv kovida 19!

Planeta -

Rusija je ponovo ponudila Severnoj Koreji vakcine protiv koronavirusa, nakon izveštaja da mere protiv kovida 19 prete da izazovu glad u ovoj zemlji.

Zvanični Pjongjang je ranije odbijao da prihvati ponuđene vakcine iz Rusije, kao i drugih zemalja, navodeći da u zemlji nema obolelih od koronavirusa. Vlasti su po izbijanju pandemije proterale strane diplomate i zatvorile granice, što je dovelo do prekida trgovine s Kinom, odakle Severna Koreja najviše uvozi hranu, veštačko đubrivo i gorivo.

Podsećamo, Kim Džong-un, lider Severne Koreje, nedavno je priznao da je situacija napeta i da se zemlja suočava s nestašicom hrane. On je u svom govoru prošlog meseca pozvao građane da se pripreme na najgori mogući ishod, što je podsetilo na veliku glad tokom 90-ih, kad je u Severnoj Koreji preminulo nekoliko miliona ljudi. - Ponudili smo u više navrata vakcine Severnoj Koreji - potvrdio je Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije. BBC prenosi da su UN ranije procenile da će Severna Koreja ove godine imati manjak od čak 860.000 tona hrane.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track