SKUP RAZVOD: Bregzit će Britaniju koštati mnogo više nego što su se nadali, London sada gleda kako da se izvuče od plaćanja dugova
Foto: EPA/ANDY RAIN

bregzit

SKUP RAZVOD: Bregzit će Britaniju koštati mnogo više nego što su se nadali, London sada gleda kako da se izvuče od plaćanja dugova

Planeta -

Britaniju će Bregzit koštati 47,5 milijardi evra, mnogo više nego što je London procenjivao pre "razvoda" od Evropske Unije.

Prva tranša od 6,8 milijardi dolara trebalo bi da bude uplaćena do kraja godine a konačna cena biće znaćajnije viša od procena britanskih zvaničnika.

Britanska kancelarija za budžet je 2018. procenila da će račun za Bregzit iznositi 41,4 milijardi dolara. Tokom pregovora sa Briselom, London je redigovao procenu na 35 do 39 milijardi.

Račun pokriva britanske dugove EU nagomilane tokom 47 godina članstva, uključujući rate za infrastrukturne projekte, penzije i zdravstveno osiguranje EU zvaničnika.

To je bilo jedno od tri velika pitanja koja su dogovorena u sporazumu o razlazu koji je premijer Boris Džonson potpisao u decembru 2019. godine, kada je došao na vlast obećanjem da će rešiti pitanje Bregzita. Druga dva važna pitanja ticala su se građanskih prava i protokola o Severnoj Irskoj koji bi Britanija sada da promeni.

U završnom računu za 2020. koji EU zvaničnici tek treba da odobre, može se videti da će razvod London koštati više nego što su se nadali, piše Gardijan.

Irski član odbora revizora Toni Marfi rekao je RTE njuzu da Britanija treba da plati 47,5 milijardi evra.

"Iako su proračuni Komisije za 2020. proizvoljni, sud je naložio finansijsku reviziju kojom je utvđeno da su ove cifre zapravo definitivne", rekao je on.

Sa druge strane, britanski zvaničnici smatraju da je procena EU proizvoljna, naročito jer neki projekti nikada nisu sprovedeni u delo pa samim tim London ne smatra da treba za njih da plati.

Najveći deo Bregzit računa, 36 milijardi evra, odnosi se na EU infrastrukturu i društveno odgovorne projekte koje su odobrile prethodne britanske vlade.

"Ovo je samo procena koja ne odražava tačnu cifru koju Ujedinjeno Kraljevstvo treba da plati EU ove godine. Do kraja godine ćemo objaviti detalje isplata ka i od EU koje su dogovorene finansijskim sporazumom sa Briselom", rekao je portparol britanske vlade.

Konačan račun neće biti isplaćen još mnogo godina iako Britanija ima mogućnost da prevremeno vrati dugove.

Boris Džonson je u jednom trenutku pregovora poručio EU da može "da ga duva" ako očekuju da će Britanija platiti za Bregzit ali je kasnije promenio pesmu i rekao da je očigledno da UK mora da vrati svoje dugove ako želi trgovinski sporazum sa Briselom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track