ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE TALIBANSKOG LIDERA: Nećemo dozvoliti prisustvo ISIS-a u Avganistanu
Foto: Printscreen twitter/@TOLOnews

talibani u avganistanu kontrolišu 85 odsto teritorije

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE TALIBANSKOG LIDERA: Nećemo dozvoliti prisustvo ISIS-a u Avganistanu

Planeta -

Radikalni Talibani neće dozvoliti prisustvo terorističke grupe Islamska država (ISIS) u Avganistanu, rekao je Šahabudin Delaver, šef talibanske delegacije koja je doputovala u Moskvu.

-Preduzećemo sve mere da osiguramo da pokret ISIS nikada ne bude na teritoriji Avganistana, rekao je on na konferenciji za novinare u Moskvi.

Talibani takođe garantuju da teritorija Avganistana nikada neće biti korišćena za napad na treće zemlje, pišu RIA novosti.

Talibani, koji, prema rečima portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, kontrolišu dve trećine avganistansko-tadžikistanske granice, obećali su da će sve luke u Amu Darji koje su došle pod njihovu kontrolu nastaviti da rade.

Portparol Talibana rekao je da oni kontrolišu 85 odsto teritorije Avganistana i zatražio od međunarodnih humanitarnih organizacija da nastave sa radom.

Prema njegovim rečima, vojska vladinih snaga dobrovoljno prelazi na stranu Talibana.

Talibani takođe prepoznaju da je droga globalni problem i obavezali su se da će preduzeti mere u borbi protiv proizvodnje i krijumčarenja narkotika, prenose ruski mediji.

Predstavnik pokreta rekao je da ne teže uzurpiranju vlasti. Što se tiče ženskih prava, objasnio je da se Talibani zalažu za islamski zakon, avganistanske tradicije i pravo svih ljudi na obrazovanje, bez obzira na pol.

Dodao je da svako takođe ima pravo na rad, ali uzimajući u obzir islamske zakone.

Talibanska delegacija doputovala je u Moskvu u dvodnevnu posetu kako bi održala razgovore sa specijalnim izaslanikom ruskog predsednika za Avganistan Zamirom Kabulovom. Na njenom čelu je šeik Šahabudin Delaver, koji je pregovarao sa Sjedinjenim Državama u Kataru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja