LIBANSKA VOJSKA NAŠLA NAČIN DA PREŽIVI KRIZU: Vozimo turiste helikopterom! Ovo je ekonomski rat i traži nekonvencionalana sredstva
Foto: Profimedia / JOSEPH EID/ AFP

samofinansiranje

LIBANSKA VOJSKA NAŠLA NAČIN DA PREŽIVI KRIZU: Vozimo turiste helikopterom! Ovo je ekonomski rat i traži nekonvencionalana sredstva

Planeta -

Zbog ekonomske krize koja je pogodila Liban, vojska te zemlje je počela da vozi naplatne ture helikopterima kako bi mogla sebe da finansira.

Komandant vojske, general Džozef Aun, upozorio je prošlog meseca da će kriza koja je izazvana decenijama korupcije i rasipanja u vladi, dovesti do sloma svih državnih institucija u Libanu, uključujući i vojsku, piše Rojters.

helikopter, Liban, libanska vojska
foto: Profimedia / JOSEPH EID/ AFP

"Rat u kom smo je ekonomski i on zahteva nekonvencijalna sredstva, i zbog toga smo dobili ideju da iskoristimo helikopter", rekao je Aun.

Troškovi ovih tura obezbeđuju neophodno održavanje aviona, dodao je Aun, gde 15-minutna vožnja vojnim helikopterom Robinson R44 košta 150 dolara.

Liban pati od onoga što je Svetska banka opisala kao jednu od najdubljih depresija u modernoj istoriji.

Valuta je izgubila više od 90 odsto vrednosti za manje od dve godine i više od polovine stanovništva je postalo siromašno.

"Draže mi je da potrošim 150 dolara da bi vojni avioni nastavili sa radom nego u nekom restoranu", rekao je zadovoljni švajcarski posetilac ove ture.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / JOSEPH EID/ AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track