TEMELJNO PRIPREMALI ATENTAT Moizovi egzekutori boravili na Haitiju tri meseca pre nego što su UBILI PRVOG ČOVEKA TE ZEMLJE
Foto: EPA / Jean Marc Herve Abelard

policija traga za nalogodavcem

TEMELJNO PRIPREMALI ATENTAT Moizovi egzekutori boravili na Haitiju tri meseca pre nego što su UBILI PRVOG ČOVEKA TE ZEMLJE

Planeta -

Članovi odreda koji navodno stoje iza atentata na predsednika Haitija Žovenela Moiza bili su u zemlji oko tri meseca, očigledno pripremajući napad na njega, dok su se ostali pridružili iz Dominikanske Republike prošlog meseca, navode vlasti Haitija koje istražuju atentat.

Policija je saopštila kako je 26 Kolumbijaca i dvojica američkih državljana bilo uključeno u napad na predsednika Moiza u ranim jutarnjim satima u sredu, ali nisu objavljeni njihovi motivi za zločin, a prema najnovijim informacijama oni su u svom skrovištu skladištili oružje, novac, mobilne telefone i drugu opremu, uključujući iznajmljene automobile.

Kako su predsravnici vlasti rekli za medije, jedan od dvojice uhapšenih Amerikanaca Džejms Solaž rekao je policiji da je umešan u ubistvo tako što je ''tražio posao na internetu'' i da je verovao da će raditi kao prevodilac za grupe stranaca.

Solaž je rekao kako veruje da je grupa pre htela da zarobi Moiza pre nego da ga ubije.

Oba američka državljanina rođena su na Haitiju, i vide se na snimcima na društvenim mrežama kao i još 17 osumnjičenih. Ostali napadači su ili u begu ili ubijeni.

Kolumbijski ministar odbrane Dijego Molano rekao je da se čini da su najmanje šest članova tima bili kolumbijski bivši vojnici i da je naredio vojsci i policiji da pomognu u istrazi, piše Gardijan.

U petak, kolumbijski list El Tiempo identifikovao je jednog od uhapšenih Kolumbijaca kao Manuela Antonija Grosa Guarina, bivšeg člana elitne urbane jedinice za borbu protiv terorizma.

El Tiempo, koji je rekao da je dobio pristup poverljivom izveštaju dostavljenom haićanskim vlastima, navodi da je bivši operativac specijalnih snaga boravio u odmaralištu Punta Kana u Dominikani popodne 4. juna, sa najmanje još tri bivša člana kolumbijskih oružanih snaga, pre nego što su dva dana kasnije otišli na Haiti.

Uprkos hapšenjima, policija je nagovestila da još uvek traga za nalogodavcem ubistva Moiza koji je u svojoj rezidenciji pronađen sa 12 prostrelnih rana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track