PROTIV KULTURNOG PROBOJA SA JUGA: Pjongjang zabranio mladima sleng i pop kulturu koja stiže iz Južne Koreje
Foto: AP

odbrana tradicije

PROTIV KULTURNOG PROBOJA SA JUGA: Pjongjang zabranio mladima sleng i pop kulturu koja stiže iz Južne Koreje

Planeta -

Mladi u Severnoj Koreji upozoreni su da se pridržavaju standardnog jezika koji se govori u toj zemlji i prate "tradicionalan način života", što je deo kampanje Pjongjanga za suzbijanje kulturnog uticaja iz susedne Južne Koreje.

Zvanični list vladajuće Radničke partije "Rodong Simun" kritikovao je u uvodniku u nedelju uticaj južnog suseda na sve, od frizura do govora.

"Ideološki i kulturni proboj pod šarolikom firmom buržoazije je opasniji čak i od neprijatelja sa puškama", navodi se u tekstu, prenosi Gardijan.

U uvorniku, koji je prenela južnokorejska agencija Jonhap, ističe se da, umesto da oponašaju vršnjake iz Južne Koreje, mladi u Severnoj Koreji treba da se drže svog "superiornog" jezika, koji se bazira na dijalektu glavnog grada Pjongjanga.

List ocenjuje da reč o budućnosti čitavog političkog sistema Severne Koreje.

"Kada nove generacije imaju jasan osećaj ideologije i revolucionarni duh, budućnost zemlje je svetla, Ako to nije slučaj, decenije socijalnog sistema i revolucije će nestati", navodi se u tekstu i upozorava da je to "lekcija ispisana krvlju u istoriji svetskih socijalističkih pokreta".

Ovo nije prvi put da Pjongjang izdaje upozorenja na pop kulturu koja stiže iz Južne Koreje. U decembru je usvojen zakon kako bi se eliminisalo reakcijono mišljenje i kultura koji u Severnu Koreju stižu preko nezakonitog materijala iz Seula, SAD i Japana. Svako ko bude uhvaćen sa piratskim filmovima, serijama ili muzikom može da bude osuđen na 15 godina zatvora u radnim logorima.

Severnokorejski lider Kim Džong-un, koji se obrazovao u Švajcarskoj, nedavno je nazvao popularni južnokorejski bend K-pop "zlokobnim rakom" koji korumpira milenijalce iz Severne Koreje.

"Kim je vrlo svestan da K-pop i zapadna kultura lako mogu da se probiju preko mlađih generacija i imaju negativan uticaj na socijalistički sistem", rekao je Korea heraldu Jang Mu-jin, profesor Univerziteta za severnokorejske studije.

"Zna da ovi kulturni aspekti mogu da opterete sistem i zato ih gupi, kako bi sprečio eventualne probleme u budućnosti", dodao je profesor.

Istraživanje sprovedeno 2020. godine na 116 prebega iz Severne Koreje pokazalo je da je gotovo 48 posto njih redovno gledalo južnokorejske filmove i serije i slušalo njihovu muziku. Svega 8,6 procenata njih nikada nije bilo u kontaktu sa pop kulturom južnog suseda.

Severna i Južna Koreja imaju isti jezik ali su decenije podele rezultirale značajnim razlikama u dijalektu. Među zvanično zabranjenim izraizima je "opa", što znači "stariji brat" jer se taj izraz u Južnoj Koreji mahom odnosi na muža ili dečka, tvrde južnokorejski špijuni. Moda i javno izražavanje naklonosti koji su uobičajeni u Južnoj Koreji takođe su zabranjeni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja