BEZOS SUTRA LETI U SVEMIR Planovi su mu dosta ambiciozniji od Brensonovih
Foto: Profimedia

sa njim će biti još tri člana posade

BEZOS SUTRA LETI U SVEMIR Planovi su mu dosta ambiciozniji od Brensonovih

Planeta -

Džef Bezos, najbogatija osoba na svetu, pridružiće će se klubu astronauta u utorak na prvom lansiranju u svemir njegove kompanije Blue Origin, što je još jedan ključni trenutak u velikom mesecu za novu industriju svemirskog turizma.

Nekoliko dana ranije je osnivač Virgin Galactica Ričard Brenson odleteo u svemir, čime je pretekao osnivača Amazona Bezosa u svemirskoj trci milijardera.

Međutim, ciljevi Blu Origin puno su ambiciozniji - u smislu visine do koje će se penjati Bezosova letelica ''New Shepard'', ali i što se tiče budućnosti.

Bezos je osnovao Blu Origin-a 2000. godine, sa ciljem da jednog dana izgradi plutajuće svemirske kolonije sa veštačkom gravitacijom u kojima će raditi i živeti milioni ljudi.

Džef Bezos
foto: EPA / Michael Reynolds

Danas kompanija razvija orbitalnu raketu Nju Glen i letelicu za sletanje na mesec Moon. Nada se da će u razvoju kasnije sarađivati s NASA-om u okviru programa Artemis.

-Imali su 15 uspešnih letova New Sheparda bez posade i godinama smo čekali da vidimo kada će početi da lete ljudi, rekla je za AFP Laura Forcik, osnivačica svemirske kompanije Astralytical, dodavši da je reč o "uzbudljivim vremenima" za entuzijaste.

New Shepard će biti lansiran u 8 sati po lokalnom vremenu (15 sati po srednjoevropskom vremenu) 20. jula iz zabačenog postrojenja Launch Site One, u pustinji na zapadu Teksasa.

Mesto lansiranja udaljeno je oko 40 kilometara od najbližeg gradića, Van Horna.

Događaj će se prenositi uživo na BlueOrigin.com.

Najbogatiji, najstariji i najmlađi

Bezosu će se na putovanju pridružiti astronautkinja Meri Valas "Vali" Fank, koja će sa 82 godine postati najstarija osoba koja se vinula u svemir.

S njima putuje i holandski tinejdžer Oliver Damen, koji će postati najmlađi astronaut, a ujedno je i prvi putnik koji je platio za putovanje kompanije Blue Origin.

Četvrti član posade je Mark, brat Džefa Bezosa, finansijer koji upravlja sa porodičnom fondacijom Bezos i volontira kao vatrogasac.

Na putovanju nema misterioznog pobednika aukcije sa 28 miliona dolara koji je osigurao svoje mesto na letu, ali je odustao zbog "kolizije u rasporedu".

On će učestvovati na narednom putovanju, a zatražio je da ostane anoniman, objavio je Blue Origin.

Posada New Sheparda provešće nekoliko minuta van Karmanove linije - međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira, na 100 kilometara nadmorske visine, dok letelica doseže vrhunac na 106 kilometara.

Moći će da se dive zakrivljenosti planete - i crnini ostatka svemira, a čitav prizor će gledati sa velikih prozora koji čine trećinu površine kabine.

Kapsula se vraća na zemlju postavljanjem tri džinovska padobrana, kako bi nežno sletela u pustinju zapadnog Teksasa.

Veće nagrade

Malo se zna o budućim turističkim planovima Blue Origina.

Kompanija ima istoriju tajnovitosti, a njeno postojanje postalo je javno poznato tek tri godine nakon stvaranja. Potom je sprovodila politiku "samonametnutog ćutanja" do 2015. godine.

Za razliku od Virgin Galactica, Blue Origin nije službeno počeo prodaju karata za letove - Damen je osvojio mesto pobedom na aukciji. Kompanija želi da organizuje dva dodatna leta ove godine i "brojne" u 2022., rekli su iz Blue Origina AFP-u.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja