AVGANISTANSKI PREDSEDNIK: Upozoravao sam Amerikance da će povlačenje imati posledice! Talibani: Vaše je vreme isteklo
Foto: EPA, Profimedia

Rat kome nema kraja

AVGANISTANSKI PREDSEDNIK: Upozoravao sam Amerikance da će povlačenje imati posledice! Talibani: Vaše je vreme isteklo

Planeta -

Ašraf Gani predsednik Avganistana u govoru pred paralmentom optužio je Sjedinjene Države da su glavni krivac za trenutno stanje u njegovoj državi i da je dluka o povlačenju američke vojske bila izenandna, iako ih je on optužio da će takva odluka imati nesagledive posledice.

"Razlog za trenutno stanje u našoj državi je bila odluka o američkom povlačenju iz države, što se dogodilo iznenada", rekao je Gani i dodao da se SAD upozorio da će takva odluka imati posledice.

Gani je takođe u svom govoru optužio talibane na i dalje održavaju veze sa terorističkim grupama i da povećavaju napade na žene.

Talibani nisu sedeli skrštenih ruku, pa su avganistanskom predsedniku poručili:

"Najava rata, optužbe i laži ne mogu produžiti život Ganijeve vlade. Njihovo vreme je isteklo".

Dok Gani i rukovodstvo Talibana vodi rat preko medija, Talibani su krenuli u ofanzivu na gradove Laškar Gah, Kandahar i Herat. Talibani su u ponedeljak pokrenuli koordinisane napade na grad i zatvor prestonice provinicije Helmand, Laškar gah. Pre toga avganistanska vlada na to područje poslala je više stotina vojnika.

"Avganistanske snage su na kopnu i sa vazdušnim napadima odbile napad", pručila je vojska iz Helmanda. Inače gubitak prestonice Helmand bio bi strateški i psihološki udarac za vladu, koja je najavila da će provinicju da brani po svaku cenu.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track