AMERIKANCI PLANIRAJU EVAKUACIJU DESETINE HILJADA AVGANISTANACA KOJI SU IM POMAGALI ILI RADILI ZA NJIH Kabul 2021. kao Sajgon 1975!
Foto: EPA/HEDAYATULLAH AMID, EPA/JALIL REZAYEE, Printscreen YouTube, Profimedia AKG, Profimedia AFP

Operacija počinje u avgustu

AMERIKANCI PLANIRAJU EVAKUACIJU DESETINE HILJADA AVGANISTANACA KOJI SU IM POMAGALI ILI RADILI ZA NJIH Kabul 2021. kao Sajgon 1975!

Planeta -

Vašington planira da evakuiše desetine hiljada avganistanskih prevodilaca i drugog osoblja koji su sarađivali sa američkim snagama, dok su njihove prijave za ulazak u SAD u obradi.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da se prethodnih dana ubrzano planira prebacivanje Avganistanaca koji su tokom 20-godišnjeg rata pomagali Amerikancima, kao i članova njihovih porodica, u druge zemlje ili teritorije SAD.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena namerava da realizuje evakuaciju tokom leta, verovatno u avgustu, rekao je drugi američki zvaničnik, upućen u plan.

Oba zvaničnika su kazala da još nije odredjena nijedna zemlja u koju će Avganistanci biti privremeno prebačeni.

SAD planiraju da završe povlačenje svojih vojnika iz Avganistana do septembra, a evakuaciju saradnika pre toga.

Bajdenova administracija je odluku donela posle sve većeg pritiska članova Kongresa iz obe stranke, veterana i drugih da evakuiše hiljade Avganistanaca koji su pomagali američkim vojnim operacijama.

Pobunjenici talibani, koji su pojačali napade nakon početka povlačenja NATO snaga iz Avganistana, saopštili su da njihova meta neće biti oni koji su radili za interese SAD i Zapada.

Uprkos tome, za mnoge Avganistance specijalna imigraciona viza je poslednja šansa da odu iz ratom razorene zemlje, u kojoj su rašireni korupcija i strah od nasilja.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track