TALIBANSKI BLICKRIG Gradovi padaju bez ispaljenog metka, vojska beži! Amerikanci: Talibani moramo naći mirno rešenje, razgovarajmo
Foto: Screenshot YT / CNN

Veliko finale rata koji traje 20 godina

TALIBANSKI BLICKRIG Gradovi padaju bez ispaljenog metka, vojska beži! Amerikanci: Talibani moramo naći mirno rešenje, razgovarajmo

Planeta -

Dok se talibanski "Blickrig" nastavlja i dok sve veći broj gradova i provincija pada u ruke ovog militantnog pokreta, američka administracija ne namerava da prekine povlačenje vojnika iz ove centralno azijske zemlje u koju su ušli pre tačno 20 godina posle terorističkog napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine.

Kako javljau svetski mediji glavni američki pregovarač Zalmaj Khalizad najavljuje da će na novom sastanku sa delegacijom Talibana izvršiti pritisak na njih da zaustave ofanzivu i time spreči pad vlade u Kabulu.

Iz Stejd Depratmenta najavljuju da će Khalizad pozvati Talibane da osim što zaustave ofanzivu, prekinu vatru i da sednu za pregovarački sto i da potraže mirno rešenje za sudbinu Avganistana.

S druge strane dok se pokušava naći zajednički jezik sa Talibanima, Stekt Department pokušava dosegnuti i zajednički međunarodni odgovor na pogoršanje situacije u Avganistanu.

O Avganistanu stigao je da se oglasi i bivši komandant NATO za Evropu (1997-2001) general Vesli Klark, koji je kratko prokomentarisao da je talibanska ofanziva tragedija za narod Avgansitana i posledica američkih pogrešnih procena i neuspeha i s time direktno opleo po nekad svojim podčinjenim, a koji su posle 2001 imali ključnu ulogu u ratu sa Al Kaidom i Talibanima.

Dok se američke diplomate pripremaju na razgovor sa Talibanima, gradovi padaju jedan za drugim. Najnoviji na listi je grad Farah u koji su Talibani ukorakali sa sve četiri strane. Svi ključni objekti avganistanski bezbednosnih snaga su momentalno zauzeti, a vladine snage su se predale sa Talibanima.

Ovaj put prošli su glatko samo su se svi slikali zajedno, dok u nekim drugim mestima nije sve prošlo tako glatko. Pre svega zarobljenici su uprkos molbama bili nemilosrdno pobijeni. Inače grad Farah je poznatom p otome što su tamošnje snage bezbednosti obučavali slovenački vojnici koji su bili raspoređeni u okviru misije ISAF.

U operacije protiv Talibana iz vazduha uključena je maerička avijacija koja pored strateških bombardera B-52H od sada koristi i borbene avione F-15E kako bi bar malo zauzdala Talibane i njihovu ofanzivu.

Dok Amerikanci biju iz vazduha na meti Talibana su osim funkcionera vlasti najviše piloti borbenih aviona super tukano koji seju smrt u redovima islamista i piloti borbenih helikoptera. O tome naširko izveštava The Times koji je napisao da je od početka maja meseca kad je krenula talibanska ofanziva čak 19 pilota pobeglo iz vojske. Neki nisu uspeli, a ti su ubijeni.

Prvi sukobi već su zabeleženi i u Kabulu, gde se izvodi sve više talibanskih napada, a na snimcima koji kruže društvenim mrežama vide se Talibani kako u floti zarobljenih Hamvija voze se ulicama gradova koji su pali u njihove ruke. Da li će uskoro ili do kraja godine na tim Hamvijima ući u Kabul i umesto crveno-zelene-crne zastave okačiti belu ostaje da se vidi.

Za sad trijumf avganistanske "Nemeze" je pad grada Kunduza, koji broji 350.000 stanovnika. Ovaj put su sevratili na duže. Upali su u njega 2015. munjevito, ali još brže izleteli, nego što su ostali. Naravno uz pomoć britanski i američkih specijalaca.

Svi američki analitičari, oficir, komandanti iz Avganistana najavljuju da veliko finale se očekuje za neke dve nedelje kada će poslednji američki vojnici, izuzev onih koji će obezbeđivati diplomatsku vojnu misiju u Avganistanu otići. Tad počinje veliki talibanski juruš.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track