NATO PORUČIO TALIBANIMA : Omogućite nesmetan odlazak iz Avganistana! Ne smete više da postanete utočište za teroriste!
Foto: Printscreen/Twitter, Shutterstock

čmALO LUKAJU, MALO PRETE

NATO PORUČIO TALIBANIMA : Omogućite nesmetan odlazak iz Avganistana! Ne smete više da postanete utočište za teroriste!

Planeta -

Ministri spoljnih poslova severnoatalnske alijanse održali su danas sastanak na temu Avganistana i onoga što se trenutno dešava, posle dolaska talibana na vlast i masovne evakuacije stranih državljana i Avganistanaca koji su sarađivali sa NATO. U svom saopštenju NATO je pozvao one koji su sad na vlastiu Avganistanu da se ne mešaju u izlazak stranaca iz Avganistana. Kraj, tačka. Da nije tužno bilo bi smešno.

Ono što je smešno u celoj priči jeste upozorenje NATO dato talibanima da se ne mešaju u proces evakuacije, a oni pred sam dolazak talibana munjevito pobegli iz zelene zone u centru Kabula i za sobom ostavili gomile računara i diskova sa različitim informacijama. Da li ima i poverljivih to niko ne zna. Talibanski računarski eksperti još nisu preuzeli da se time bave, jer vijaju po ulicama one koji nose stare avganistanske zastave i proveravaju da li žene nose burku.

Elem, a šta je NATO zaključio u svom sastanku.

Saopštenje ministara spoljnih poslova sastoji se od šest tačaka. U prvoj su naglasili da su se sastali zbog veoma teške situacije u Avganistanu. U drugoj tački NATO je zabrinut zbog teških događaja u Avganistanu i pozvao na hitan prekid nasilja

"Takođe izražavamo duboku zabrinutost zbog izveštaja o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i zloupotrebama širom Avganistana. Potvrđujemo svoju posvećenost izjavi Saveta bezbednosti UN -a 16. avgusta i pozivamo na poštovanje međunarodnih normi i standarda o ljudskim pravima i međunarodnom humanitarnom pravu u svim okolnostima.

Kabul, aerodrom, Avganistan
foto: Printscreen Twitter

U tački tri se kaže da će se nastaviti evakuacija građana članica alijanse, kao i državljana partnerskih zemalja i ugroženih Avganistanaca, posebno onih koji su pomogli NATO.

"Pozivamo one na pozicijama vlasti u Avganistanu da poštuju i olakšaju njihov siguran i uredan odlazak, uključujući i preko međunarodnog aerodroma Hamid Karzai u Kabulu. Sve dok se operacije evakuacije nastavljaju, mi ćemo održavati blisku operativnu koordinaciju putem savezničkih vojnih sredstava na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai".

U tački četiri se kaže da Avganistanski narod zaslužuje da živi u bezbednosti i dostojanstvu i da gradi svoj odnos na važnim političkim, ekonomskim i društvenim dostignućima koja je postigao u poslednjih dvadeset godina.

"Stojimo uz aktere civilnog društva koji moraju biti u stanju da nastave da bezbedno igraju svoju značajnu ulogu u avganistanskom društvu. Pozivamo sve strane u Avganistanu da rade u dobroj veri na uspostavljanju inkluzivne i reprezentativne vlade, uključujući i značajno učešće žena i manjinskih grupa". Neko bi rekao hvala i dovoljno.

"U trenutnim okolnostima, NATO je obustavio svu podršku avganistanskim vlastima. Svaka buduća avganistanska vlada mora da se pridržava međunarodnih obaveza, štiti ljudska prava svih Avganistanaca, posebno žena, dece i manjina podržati vladavinu prava dozvoliti neometan humanitarni pristup i osigurati da Avganistan više nikada ne služi kao sigurno utočište za teroriste.

U tački pet NATO u poslednjih dvadeset godina, uspešno smo uskraćivali teroristima sigurno utočište u Avganistanu.

"Nećemo dozvoliti da nam teroristi prete. Ostajemo posvećeni borbi protiv terorizma odlučno, odlučno i solidarno".

U poslednjoj šestoj tački NATo je doneo zaključak

" Poštujemo službu i žrtvu svih koji su neumorno radili u poslednjih dvadeset godina na ostvarivanju bolje budućnosti Avganistana. Zajedno ćemo u potpunosti razmisliti o našem angažmanu u Avganistanu i izvući neophodne pouke. Nastavićemo da promovišemo stabilan, prosperitetni Avganistan koji avganistanski narod zaslužuje i da se pozabavimo kritičnim pitanjima sa kojima se suočavaju Avganistan i region, u bliskoj budućnosti i šire, uključujući našu saradnju sa regionalnim i međunarodnim partnerima, kao što su Evropska unija i Ujedinjeni Nacije".

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track