AVGANISTANSKI POKRET OTPORA: Očistili smo dolinu od talibana, ubili smo ih skoro HILJADU
Foto: Wakil KOHSAR / AFP / Profimedia

talibani kažu da nije tako

AVGANISTANSKI POKRET OTPORA: Očistili smo dolinu od talibana, ubili smo ih skoro HILJADU

Planeta -

pokret otpora talibanima, koji su u avgustu osvojili zemlju, saopštio je u nedelju da su njihovi borci očistili severoistočni deo Pandžšira i naneli im teške gubitke.

Portparol Nacionalnog fronta otpora Fahim Dašti poručio je da je Pandžšir potpuno očišćen od talibanskih boraca.

Gotovo hiljadu talibanskih boraca je ili ubijeno, ili ranjeno ili zarobljeno, rekao je Dašti. Agencija dpa navodi da tu informaciju nije moguće proveriti iz nezavisnih izvora.

Sa druge strane, portparol talibana Bilal Karimi tvrdi da su njegove snage osvojile pet od sedam okruga u toj pokrajini.

Pandžšir je jedina od 34 pokrajine u Avganistanu koju talibani nisu uspeli da osvoje u svojoj munjevitoj ofanzivi tokom koje nisu naišli nna otpor avganistanskih bezbednosnih snaga.

I pokret otpora i talibani objavljuju oprečne informacije o uspesima u ovoj dolini gde, kako tvrde lokalni političari, talibani sprečavaju dopremanje humanitarne pomoći.

Pandžšir je uska dolina duboko u planinama Hindukuša, a južni kraj se nalazi oko 80 kilometara severno od Kabula. Dolina ima ograničen broj tačaka za ulaz i njen geografski položaj pruža prirodnu vojnu prednost jer obrambene jedinice mogu da koriste uzvišenja da odbiju napadače.

Ima i veliku simboličnu važnost u Avganistanu kao područje koje se odupiralo okupaciji napadača više od stotinu godina. Otpor iz doline pretežno naseljene Tadžicima oblikovao je političku i bezbednosnu sliku Avganistana tokom 1980ih i 1990ih, piše Index.

Najcenjenija osoba u Pandžširu je Amad Šah Masud, gerilski zapovednik čije lice krasi murale ne samo u dolini nego i u drugim avganistanskim gradovima.

Poznat kao Lav iz Pandžšira, Masud se proslavio predvodeći mudžahedine u borbi protiv sovjetske vojske 1980-ih.

Sovjetski Savez pokrenuo je brojne kampanje sa hiljadama vojnika, napadao ga helikopterima i tenkovima, ali nije uspeo da ga porazi i taj uspeh je ponovio kasnih 1990ih kada su talibani preuzeli vlas nad većim delom Avganistana.

Ni tada talibani nisu uspeli da zauzmu Pandžšir, a Masudove snage nanele su im neke od najtežih poraza u to vreme.

Dva dana pre napada na SAD 2001. godine, ubice koje je poslala Al Kaida, saveznik talibana, ubili su Masuda. Predstavljajući se kao snimatelji dokumentarca, seli su da ga intervjuišu i onda su aktivirali eksploziv skriven u kameri.

Ko je sada pokret otpora? Reč je o pripadnicima lokalnih milicija kao i bivšim pripadnicima snaga bezbednosti koji su došli u dolinu kada je ostatak zemlje pao u ruke talibana.

Sa sobom su doneli svoju opremu, vozila i oružje, što će pomoći Nacionalnoj fronti otpora (NRF) koju vodi sin slavnog zapovednika iz Pandžšira, Ahmad Masud.

Grupa je je obećala da će pružati otpor svim talibanskim napadima, ali je u tekstu za Vašington post Ahmad Masud priznao da im je potrebna strana podrška.

Bivši avganistanski predsednik Amrulah Saleh takođe se nalazi u Pandžširu i pojavljuje se na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama na kojima se vidi kako razgovara s Masudom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track