OVI TERORISTI SU IZ ZATVORA POBEGLI KAO NA FILMU: Članovi Islamskog džihada i Brigade mučenika Al Akse digli Izrael na noge!
Foto: Youtube prtscr, Prisoners' Media Office, EPA / Atef Safadi

osuđeni palestinci

OVI TERORISTI SU IZ ZATVORA POBEGLI KAO NA FILMU: Članovi Islamskog džihada i Brigade mučenika Al Akse digli Izrael na noge!

Planeta -

Izraelske snage tražile su protekle noći i jutros u okolini Dženina na severu okupirane Zapadne obale šest palestinskih zatvorenika koji su u ponedeljak ujutru pobegli iz zatvora i smatraju se veoma opasnim.

Beg iz dobro čuvanog zatvora Gilboa smatra se jednim od najvećih u istoriji Izraela i za beguncima je organizovana velika potera.

Palestinski izvori su naveli da su jutros otac i brat jednog begunca Ehama Kamamdžija odvedeni na ispitivanje i da je od njih zatraženo da ga predaju, preneli su izraelski mediji.

Kamamdži, pripadnik Islamskog džihada, je služio doživotnu kaznu za ubistvo izraelskog tinejdžera 2006.godine.

U izveštajima se navodi da izraelske snage pretražuju mesto Bir al Baša odakle je Jakub Kadir, takođe član Islamskog džihada koji je bio u zatvoru zbog planiranja terorističkih napada na Izraelce.

Dodatne snage razmeštene su duž granice sa Jordanom i linije koja odvaja Izrael i Zapadnu obalu, javio je novinski sajt Vala (Walla) koji navodi da su begunci još uvek na izraelskoj teritoriji.

Posle bekstva izraelski policijski i vojni zvaničnici su pojačali bezbednost širom Izraela zbog zabrinuotsti da bi odbegli zatvorenici mogli napasti civile i vojnike ili inspirisati druge ekstremiste da to učine.

Među odbeglima je Zakarija Zubeidi, ozloglašeni komandir ekstremističke organizacije Biragada mučenika Al Akse koji je služio kaznu za više zločina, kako je navedeno, uključujući pokušaj ubistva.

Doživotnu kaznu su služila četvorica odbeglih, a jedan je bio u administrativnom pritvoru i protiv njega nije podignuta optužnica.

Bekstvo se smatra simboličnim uspehom za ekstremističke organizacije, rekli su bezbednosni zvaničnici za izraelski TV Kanal 12.

Palestinci su euforično to proslavili,a najviše se slavilo u izbegličkom logoru u Dženinu.

Izraelski mediji su javili da su zatvorski zvaničnici jako loše postupili i ne samo da su zatvorenici pobegli već nisu shvatili ozbiljnost situacije u narednih nekoliko sati.

Palestinci su pobegli kroz kanalizaciju ispod njihove ćelije.

Izraelski sajt Ynetnews je javio da neki odbrambeni zvaničnici veruju da su Palestinci prešli na Zapadnu obalu i da im pomažu tamošnji stanovnici.

Međutim ima i mišljenja da su još na izraelskoj teritoriji i da bi trebalo obezbediti da ne pobegnu u susedni Jordan.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr, Prisoners' Media Office, EPA / Atef Safadi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja