NAŠI MUŠKARCI NEMAJU POSLA, DECA SU NAM GLADNA: Očajni Avganistanci po pijacama prodaju svoju skromnu imovinu da prehane porodice
Foto: FARSHAD USYAN / AFP / Profimedia

burke su najmanji problem

NAŠI MUŠKARCI NEMAJU POSLA, DECA SU NAM GLADNA: Očajni Avganistanci po pijacama prodaju svoju skromnu imovinu da prehane porodice

Planeta -

Avganistanci su primorani da na ulicama Mazar-e-Šarifa prodaju svoje stvari nakon što je dolazak talibana na vlast razorio krhku ekonomiju zemlje.

Jasemin sedi u zadnjem delu kamioneta sa gomilom stare odeće uvijene u šalove i starim beležnicama već ispunjenim dečjim rukopisom. Vozilo se zaustavlja na prometnoj okretnici u centru Mazar-e-Šarifa, grada koji je do dolaska talibana prošlog meseca bio ekonomska sila severnog Avganistana.

Sada, ekonomska kriza je primorala očajne ljude poput Jasemin da na ulici prodaju svu svoju imovinu.

Dok Jasemin podiže rub svoje burke kako bi sišla iz kamioneta, mladi muškarci se brzo okupljaju oko nje kako bi joj pomogli da istovari stvari. Nema ih mnogo ali su oni njena jedina nada da će uspeti da prikupi dovoljno novca da pošalje neke članove porodice u Kabul gde će potražiti posao. Njen muž, moler, mesecima ne radi.

"Naši muškarci sede kod kuće a deca su nam gladna", kaže Jasemin Gardijanu.

Njena porodica je jedna od mnogih koje su primorane da na ulici prikupljaju preko potrebni novac. Jedna strana puta deluje kao da je čitav porodični dom poređan po asfaltu, od šerpi i posuđa, preko jastuka do knjiga i medvedića. Sve je na prodaju.

Kada su talibani zauzeli Kabul 15. avgusta, rastu strahovi da će u Avganistanu doći do finansijskog kolapsa. Banke nedeljama ne rade a u bankomatima nema keša pa čak ni oni Avganistanci koji su imali nešto ušteđevine, više ne mogu da je podignu. Strah od novog poretka na ulicama kojima patroliraju naoružani talibani, nateralo je mnoge da se zatvore u kuće, što je imalo posledice i po rad prodavnica i restorana koji su takođe zatvoreni.

U vakuumu između stare vlade i nove talibanske administracije, mnogi državni službenici nisu plaćeni. Čak i pre dolaska talivana, gotovo polovina populacije od 18 miliona, zavisila je od humanitarne pomoći, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Sa dolaskom talibana, generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da Avganistanu preti humanitarna katastrofa, a taj novi nivo ekonomskih nedaća jasno je vidljiv na ulicama Mazar-e-Šarifa.

Na prašnjavom putu pored prometne dvosmerne ulice, Hadži Nader, sedi pored posuđa poslaganog na prašnjavom parčetu tkanine. Svoju robu kupuje od porodica kojima je potreban novac za hranu ili koji pokušavaju da skupe novac kako bi pobegli iz zemlje, kaže.

"Ove stvari su pripadale porodicama koje žele da odu u Tursku, Evropu ili Kanadu. Mnogo ljudi sada pokušava da ode", kaže Hadži dok se kišobranom štiti od sunca. "Nova vlada bi morala da otvori nova radna mesta za ljude, jer je narod veoma siromašan. Vidite da ovde pokušavaju da prodaju svoje stvari kako bi kupili četiri hleba", dodao je.

Krhka ekonomija Avganistana zavisi od strane pomoći. Svetska banka i Međunarodni monetarni fond prekinuli su finansiranje svojih projekata u zemlji nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad prestonicom.

"Veoma smo zabrinuti zbog situacije u Avganistanu i uticaja na razvoj zemlje, naročito na žene", rekla je CNN-i portparolka Svetske banke nakon što su talibani zauzeli Kabul.

Mnogi Avganistanci veruju da će ukidanje međunarodne ekonomske podrške mnogo teže pogoditi običan svet nego talibane. Prema podacima Svetske banke, strana ekonomska podrška pokriva 75 posto javnih rashoda. Već sada nastavnici i medicinske sestre se žale da ih nova talibanska administracija ne plaća.

"Ne zanima me da li će me talibani naterati da nosim burku. Ja sam Avganistanka, ionako nosim burku i hidžab", kaže Šaparak, majka 10 dece. "Problem je što niko u ovoj zemlji nema posao", dodaje dok ćaska sa prijateljicama u maloj prodavnici koja prodaje sprejeve za kosu, dugmad, čajnike i marame.

Vlasnica radnje, 34-godišnja Marjam kaže da posao ide sporo već nekoliko meseci, a da je promet značajno opao sa dolaskom talibana.

"Amerikanci i drugi su sa sobom poveli samo bogataše a nas su ostavili ovde, da živimo u siromaštvu", kaže Marjam.

Poput drugih žena, i ona strahuje od novih talibanskih zakona i kako će se oni odraziti na živote žena. Ne planira da zatvori radnju, niti da promeni način oblačenja.

"Ako talibani budu sprečavali žene da rade, možda ćemo im se usprotiviti jer moramo da radimo. Ko ne bi želeo da leškari kod kuće sa dovoljno novda i ne radi. Ali ja radim za svoje dete, ja moram da radim", rekla je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja