PAZI RAKETA! Rusija upozorava da bi deo njihovog ogromnog projektila mogao da padne u ribarsku oblast na jugu Svalbarda
Foto: EPA / DMITRY LOVETSKY

upozorenje

PAZI RAKETA! Rusija upozorava da bi deo njihovog ogromnog projektila mogao da padne u ribarsku oblast na jugu Svalbarda

Planeta -

Ruske vlasti poslale su upozorenje UN-ovoj Međunarodnoj organizaciji civilnog vazduhoplstva (ICAO), zaduženoj za bezbednost svih koji lete, da bi u severozapadnom delu Barencovog mora u četvrtak uveče mogao da padne ruski projektil.

Rusi su naveli da se koordinate za spoljnu ivicu oblasti udara nalaze se centru trougla između ostrva Hopen, južnog kraja Špicbergena i Bjornoja, u međunarodnim vodama norveškog sektora Barencovog mora.

Danas je u toj oblasti registrovano desetine ribarskih brodova i tegljača. Iako Rusi nisu pojasnili o kakvom projektilu je reč, nekoliko blogova koji prate predstojeća lansiranja raketa u svemir navode da bi Sojuz 2.1v trebalo da poleti sa kosmodroma Plesetsk u Arkhangelsku u četvrtak.

Raketa će biti lansirana uveče u vreme koje se poklapa sa vremenom potencijalnog pada projektila u upozorenju.

Kristian Atland koji radi u norveškom vojno-istraživačkom institutu i koji prati ruske vojne aktivnosti na severu, uključujući i izdavanje ovakvih upozorenja, kaže da se već duže vreme nije pojavilo ovakvo upozorenje o projektilu.

"Lokacija oblasti udara, u severozapadnom delu Barencovog mora, između Svalbarda, Bjornoja i Hopena ukazuje na to da je možda povezano sa planiranim lansiranjem iz Plesetska i padom ostataka rakete. Oktogonalni oblik oblasti udara kao i kratki vremenski okvir takođe bi mogli da budu indikatori toga", rekao je on.

Atland je podsetio da je ova oblast i ranije korišćena za lansiranje raketa i da ostaci raketa nisu novost. "Ova oblast je poslednji put koriščena u tu svrhu u novembru 2019".

Tovar koji će Sojuz raketa odneti u svemir je zaveden kao vojni i kao tajna. Sajt RocketLaunchLive navodi da je verovatno reč o delu Razbeg-1 misije čiji je cilj da u orbitu izbaci male vojne optičle satelite za nadzor.

Sojuz 2.1v je već šest puta nosio vojne satelite u svemir. Raketa se sastoji od tri dela i drugi deo bi trebalo da padne južno od Svalbarda.

Za sada se ne zna da li postoji opasnost od trovanja gorivom koje ostane u ovom delu rakete.

Barenc obzerver je 2017. objavio članak u kome su citirali kanadski izveštaj o potencijalnim opasnostima koje predstavlja ruski raketni otpad prosut iznad Bafin beja u Kanadi.

Autor izveštaja Majkl Bajers kaže da raketa ne potroši svo gorivo tokom lansiranja i da njegovi ostavi mogu da kontaminiraju mesto pada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track