GRČKA PLANIRA MASOVNO ŠIRENJE NA MEDITERANU! Turski ministar odmah poručio: To im neće proći! VIDEO
Foto: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary, Shutterstock

opasno

GRČKA PLANIRA MASOVNO ŠIRENJE NA MEDITERANU! Turski ministar odmah poručio: To im neće proći! VIDEO

Planeta -

Turski ministar odbrane Hulusi Akar ponovio je danas da Ankara nikada neće prihvatiti bilo kakav potez Grčke o proširenju teritorijalnih voda u Egejskom moru.

Govoreći na simpozijumu u Istanbulu o problemima u odnosima Turske sa Grčkom, Akar rekao je i da je Turska odlučna u nameri da nastavi sa istraživanjem nafte u istočnom Sredozemlju u oblasti za koju smatra da Ankara i kiparski Turci imaju prava.

NATO saveznici i susedi Grčka i Turska decenijama su u sukobu oko niza pitanja, uključujući ;spor o razgraničenju zone eksploatacije gasa u istočnom delu Sredozemnog mora. Grčka kaže da ima pravo da proširi svoje teritorijalne vode sa sadašnjih šest na 12 nautičkih milja oko svojih egejskih ostrva, a turski parlament još 1995. rekao da bi takva proširenja protumačio kao razlog za proglašenje rata. U januaru je grčki parlament izglasao proširenju voda duž zapadne obale, na drugoj strani zemlje, do 12 milja.

"Iako ne prihvatamo ovu tvrdnju koja zanemaruje medjunarodno pravo, principe razuma i logike, Grčka nastoji da dodatno proširi svoj vazdušni prostor snom o proširenju teritorijalnih voda na 12 nautičkih milja", rekao je Akar i ocenio da su to samo "pusti snovi".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track