FAUČI NIJE BIO ISKREN O SARADNJI SA KINEZIMA: Novi dokumenti otkrili da su SAD finansirale istraživanje o koroni u Vuhanu VIDEO
Foto: Profimedia

opasno

FAUČI NIJE BIO ISKREN O SARADNJI SA KINEZIMA: Novi dokumenti otkrili da su SAD finansirale istraživanje o koroni u Vuhanu VIDEO

Planeta -

Kritičari su optužili glavnog američkog epidemiologa doktora Entonija Faučija da laže nakon što se čini da su novoobjavljeni dokumenti u suprotnosti sa njegovim tvrdnjama da Nacionalni institut za zdravlje nije finansirao istraživanje sticanja funkcije u kineskoj laboratoriji u Vuhanu.

Senator Rand Pol izneo je u utorak kritike na račun Faucija nakon što su dokumenti, do kojih je došao Intercept, detaljni grantovi dodeljeni EcoHelt Alijansi - neprofitnoj organizaciji koja je doznačila federalna sredstva Institutu za virusologiju u Vuhanu za istraživanje koronavirusa slepih miševa.

U zbirku dokumenata je i ranije neobjavljeni predlog granta koji je organizacija, koji vodi Piter Dasak, podneo Faučijevom Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti, prenosi Njujork Post

Fauči je više puta insistirao na tome da NIH finansiranje laboratorije u Vuhanu ne predstavlja istraživanje „sticanja funkcije“.

"Iznenađujuće - Fauči je ponovo lagao. Bio sam u pravu kada je njegova agencija finansirala istraživanje o koronavirusu u Vuhanu ”, napisao je senator Pol nakon objavljivanja dokumenata.

Predlog bespovratnih sredstava uključen u dokumente odnosio se na projekat pod nazivom "Razumevanje rizika od pojave koronavirusa od slepih miševa", koji je uključivao pregled hiljada koronavirusa na uzorcima slepih miševa, kao i ljudi koji su radili sa živim životinjama.

Bespovratna sredstva u iznosu od 3,1 miliona dolara dodeljena su za petogodišnji period između 2014. i 2019. Nakon što je finansiranje obnovljeno 2019., Trampova administracija ga je suspendovala u aprilu 2020. godine.

Dotacija je usmerila 599.000 dolara Institutu za virusologiju u Vuhanu za istraživanje koronavirusa slepih miševa, prenosi Njujork post.

Dokument koji pokazuje da je finansiranje NIH -a uključeno u istraživanje o koronavirusu.

Predlog je priznao rizike takvog istraživanja, rekavši: „Rad na terenu uključuje najveći rizik od izloženosti SARS -u ili drugim CoV -ovima, dok se radi u pećinama sa velikom gustinom slepih miševa iznad glave i mogućnošću udisanja fekalne prašine.“

Dokumenti takođe uključuju drugi grant pod nazivom „Razumevanje rizika od pojave zoonotskih virusa u žarištima zaraznih bolesti u razvoju u jugoistočnoj Aziji“, koji je dodeljen u avgustu prošle godine.

Prema odredbama i uslovima odobrenja za grant, postoji deo koji napominje da pre „dalje promene mutiranih virusa“ NIAID -u treba dati „detaljan opis predloženih izmena i prateće dokaze za predviđene fenotipske karakteristike svakog virus."

Ričard ibrajt, molekularni biolog sa Univerziteta Ratgers, rekao je da su dokumenti-dobijeni zahtevom Zakona o slobodi informacija-jasno stavili do znanja da je Fauči bio "neiskren" u vezi sa istraživanjem sticanja funkcije.

"Dokumenti jasno pokazuju da su tvrdnje direktora NIH-a, Frensisa Kolinsa, i direktora NIAID-a, Faučija, da NIH ne podržava istraživanje povećanja funkcije ili povećanje potencijalnih pandemijskih patogena na VIV-u", napisao je on na Tviteru.

„Materijali pokazuju da NIH za 2014. i 2019. dodjeljuje donacije EkoHeltu sa podugovorima za istraživanje o povećanju funkcije finansirane od strane VIV-a, kako je definisano u saveznim politikama na snazi u periodu 2014-2017. I potencijalno povećanje pandemijskog patogena, kako je definisano saveznim politikama na snazi od 2017."

„To je ranije bilo evidentno iz objavljenih istraživačkih radova koji su pripisivali grant za 2014. godinu i iz javno dostupnog sažetka granta za 2019. godinu. Ali ovo se sada može definitivno reći iz izveštaja o napretku granta za 2014. i punog predloga granta za 2017. “

Geri Ruskin, izvršni direktor NVO Ju-Es Rajt to Nou, rekao je za Intercept da su dokumenti dali „mapu puta za istraživanje visokog rizika koje je moglo dovesti do trenutne pandemije“.

Finansiranje rada NIH-a u laboratoriji u Vuhanu bilo je pod sve većom kontrolom usred pandemije, a republikanski senatori poput Renda Pola iz Kentakija i Toma Kotona iz Arkansasa optužili su Faučija da laže o tome da li je novac iskorišćen za istraživanje sticanja funkcije.

Fauči se sukobio sa Paulom tokom rasprave u Senatu u julu nakon što je senator iz Kentuckija ispitao stručnjaka za zarazne bolesti o ranijim iskazima koje je dao u kojima je porekao istraživanje o sticanju funkcije koje finansira NIH.

Pol je, pozivajući se na dva akademska rada instituta Vuhan, optužio Faučija da je "zataškavao istinu" ne priznajući da je laboratorija uključena u istraživanje sticanja funkcije.

Fauči je na saslušanju rekao da su istraživanje "više puta vrednovali kvalifikovani ljudi" koji su otkrili da "ne potpada pod definiciju povećanja funkcije".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track