POČELO JE! VAKCINACIJA USLOV ZA ZAPOSLENJE: Američki Junajted daje radnicima rok da se vakcinišu ili idu na neplaćeno! VIDEO
Foto: Shuttertsock, EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

pandemija

POČELO JE! VAKCINACIJA USLOV ZA ZAPOSLENJE: Američki Junajted daje radnicima rok da se vakcinišu ili idu na neplaćeno! VIDEO

Planeta -

Američka aviokompanija Junajted Erlajnz daje još pet nedelja zaposlenima koji su tražili, ali im je odbijeno, izuzeće kompanije od vakcinacije protiv korone na verskim ili medicinskim osnovama. Nakon toga mogli bi biti otpušteni ili stavljeni na neplaćeno odsustvo.

67.000 radnika aviokompanije u SAD suočeno je sa 27. septembrom kao rokom za vakcinaciju. Junajted kaže da je više od polovine zaposlenih koji nisu bili vakcinisani prošlog meseca to učinilo otkad je kompanija objavila da su vakcine neophodne.

Zahteve za medicinska izuzeća u Unitedu procenjuju medicinski radnici, uključujući i medicinske sestre, dok zahteve za odricanja na osnovu verskih uverenja rešavaju zaposleni u kancelariji osoblja, navodi prevoznik.

Kirk Limaher, potpredsednik Unitedovih ljudskih resursa, dao je u sredu izjavu o vakcinaciji u dopisima zaposlenima u kojima je objašnjeno kako će United postupati sa zahtevima za izuzeća, prenosi Si-En-Bi-Si Njuz.

Prema zakonu o radu, poslodavci imaju pravo da odrede uslove zapošljavanja - ako radnik ne poštuje, kompanija im može dati otkaz. Ovo važi i za vakcinaciju protiv COVID-19, prema Komisiji za jednake mogućnosti zapošljavanja.

Od kada je Uprava za hranu i lekove u avgustu dala potpuno odobrenje za vakcinu Fajzer-BioNTek, sve veći broj američkih preduzeća počeo je da zahteva od zaposlenih da se vakciniše.

United je zauzeo najjači stav protiv vakcinacije među američkim avio-kompanijama. Kompanija Delta kaže da će naplatiti 200 dolara mesečne naknade za nevakcinisane zaposlene koji su obuhvaćeni zdravstvenim planom kompanije. Drugi, uključujući Amerikan Erlajnz, kažu da će prekinuti plaćeno odsustvo nevakcinisanim radnicima koji su zaraženi koronom.

Junajted je odbio da kaže koliko je zaposlenih nedavno vakcinisano, koji procenat radne snage je sada vakcinisan, niti koliko je radnika zatražilo medicinsko ili versko izuzeće. Aviokompanija je saopštila da u većini slučajeva zaposlenima koji odbiju da se vakcinišu neće biti dozvoljeno da uđu na radno mesto od 2. oktobra

Postupak postupanja sa radnicima čija su izuzeća odobrena malo će se razlikovati u zavisnosti od posla zaposlenog. Zaposleni koji redovno dolaze u kontakt sa putnicima, poput stjuardesa, agenata kapije i pilota, i čija su izuzeća odobrena, suočiće se sa neograničenim neplaćenim odsustvom od 2. oktobra. Neće im biti dozvoljeno da se vrate na posao sve dok se pandemija "smisleno ne povuče" , "prema jednom od dopisa.

Zaposleni koji retko imaju posla sa putnicima-kao što su rukovaoci prtljagom i mehaničari-i čija su izuzeća odobrena takođe će biti stavljeni na odsustvo, ali samo dok avioprevoznik ne smisli plan za nedeljno testiranje na koronu i obavezno nošenje maski za njih.

Zaposleni u sedištu Junajteda u Čikagu čija su izuzeća odobrena biće stavljeni na odsustvo sve dok avioprevoznik ne odluči o merama bezbednosti, uključujući i to da li osoba mora da uđe u kancelariju.

Skoro polovina američkih radnika podržava potrebe za vakcinama na svom radnom mestu, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje javnih poslova AP-NORC. Istraživanje pokazuje da oko 47% onih koji trenutno rade lično podržavaju potrebe vakcine na radnom mestu. Otprilike jedna četvrtina radnika-lično i na daljinu-se protivi.

Objašnjavajući pravila zaposlenima, Junajted je naveo statističke podatke o stanju pandemije u SAD -u, gdje su nove infekcije na najvišem nivou od marta i "verovatno će porasti na jesen kako se sve više ljudi hospitalizuje". Većina slučajeva, hospitalizacija i smrti događa se među nevakcinisanim ljudima, navodi se u dopisima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track