PUNA USTA POHVALA Amerikanci nahvalili talibane posle evakuacionog leta iz Kabula: Bili su fleksibilni i profesionalni
Foto: EPA / Stringer

bekstvo iz avganistana

PUNA USTA POHVALA Amerikanci nahvalili talibane posle evakuacionog leta iz Kabula: Bili su fleksibilni i profesionalni

Planeta -

Sjedinjene Države pozdravile su u četvrtak, kao "prvi pozitivan korak", "saradnju i fleksibilnost" talibana prilikom prvog evakuacionog leta iz Kabula posle konačnog povlačenja američkih trupa iz Avganistana.

"Talibani su sarađivali na omogućavanju odlaska američkih državljana i osoba sa stalnim boravištem u Sjedinjenim Državama, na čarter letovima iz Kabula", navela je Bela kuća u saopštenju.

"Bili su fleksibilni i profesionalni u dogovorima. To je prvi pozitivan korak", dodaje se u saopštenju.

Portparolka Bele kuće odbila je da precizira broj Amerikanca na tom letu i rekla da Vašingron nema još sve informacije.

Američka vlada je procenila da u Avganistanu ima još stotinak Amerikanaca koji žele da napuste zemlju. U masovnoj operaciji evakuacije koja je krenula sredinom avgusta, u 15 dana, Avganistan je napustilo 123.000 ljudi.

Talibani su naveli da će dozvoliti izlazak iz zemlje strancima i Avganistancima sa validnim putnim dokumentima, ali se sumnja u to obećanje javila usled višednevnog odlaganja evakucije.

Stotinak civila mešu kojima su i američki državljani stiglo je juče u Dohu avionom iz Kabula u prvom letu koji prevozi strance iz Avganistana otkako su američke i NATO snage napustile tu zemlju.

"Aktivno smo radili i taj let je rezultat diplomatskih napora", navela je Bela kuća i dodala da će "nastaviti napore na olakšavanju bezbednog odlaska američkih građana i osoba sa stalnim legalnim boravištem u Sjedinjenim Državama, kao i Avganistanaca koji su radili za nas i koji žele da odu".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track