NOVA OGRANIČENJA: Francuska zabranjuje ulaz nevakcinisanim turistima iz SAD
Foto: Neil Emmerson / robertharding / Profimedia

pandemija

NOVA OGRANIČENJA: Francuska zabranjuje ulaz nevakcinisanim turistima iz SAD

Planeta -

Francuska je postala još jedna od evropskih zemalja koje su uklonile Sjedinjene Američke Države sa popisa zemalja u koje američki građani mogu da putuju.

Ukazom koji je danas izdala francuska vlada uklonjene su Sjedinjene Države i Izrael sa zelene liste zemalja na narandžastu. Time je nevakcinisanim putnicima zabranjeno putovanje u Francusku, prenosi CNN.

Ipak, nevakcinisanim putnicima iz bilo koje zemlje i dalje će biti dopušten ulazak pod uslovom da imaju valjan razlog za putovanje, ali pre putovanja im je potreban negativan test na kovid-19 i moraju da idu u krantin sedam dana po dolasku.

Francuski potez sledi ograničenja nametnuta američkim putnicima iz nekoliko drugih evropskih destinacija. Ranije ove nedelje Španija je promenila svoju politiku ulaska za dolaske iz SAD, zahtevajući od njih da imaju sertifikat koji dokazuje dvostruku vakcinaciju.

Manje turista, više ograničenja

Danska i Holandija takođe su nedavno ažurirale svoja ograničenja, zahtevajući dokaz o vakcinisanju za putnike iz SAD. Švedska je u međuvremenu zabranila sve američke dolaske bez obzira na status vakcinacije.

Italija je prošle nedelje počela da zahteva od svojih posetilaca, uključujući i one iz Sjedinjenih Država, da pokažu dokaz PCR-a ili testa na antigen-kovid koji je napravljen u roku od 72 sata od putovanja, bez obzira na to jesu li vakcinisani.

Mnoga evropska turistička odredišta otvorila su svoje granice prema Amerikancima početkom leta u nadi da će privući preko potrebne dolare za turizam za jačanje privreda pogođenih kovidom.

Budući da se delta varijanta proširila celim SAD, neke zemlje, uključujući Nemačku, već su počele da ograničavaju pristup Amerikancima pre preporuke Evropske unije. Drugi, poput Grčke, insistiraju da će ostati otvoreni bez obzira na status vakcinisanja putnika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track