DAN POSLE KOG AMERIKA VIŠE NIJE BILA ISTA: Danas se navršava 20 godina od napada 11. septembra 2001. u SAD
Foto: Profimedia

poginulo 2.752

DAN POSLE KOG AMERIKA VIŠE NIJE BILA ISTA: Danas se navršava 20 godina od napada 11. septembra 2001. u SAD

Planeta -

BEOGRAD - Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. u kojem je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

U samoubilačkom terorističkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu i polje u američkoj državi Pensilvaniji poginule su 2.752 osobe.

kule bliznakinje
foto: Printscreen Youtube

Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena.Optuživši Osamu Bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.

Bombardovanje se pretvorilo u najduži američki rat iz koga su se Amerikanci konačno povukli nešto manje od dve nedelje pre obeležavanja 20. godišnjice, a na vlast u toj zemlji vratili su se talibani protiv kojih su se borili.

Povodom 20. godišnjice napada, američki predsednik Džozef Bajden danas će prisustvovati ceremonijama na sva tri mesta napada, u Njujorku kod memorijalnog centra izgradjenog na mestu srušenih kula, na polju u Pensilvaniji i u Pentagonu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track