POČINJU IZBORI U RUSIJI, PUTIN SE OGLASIO IZ IZOLACIJE: Računam na vašu odgovornost i ljubav prema otadžbini
Foto: EPA / Alexander Zemlianichenko / Pool

poruka građanima

POČINJU IZBORI U RUSIJI, PUTIN SE OGLASIO IZ IZOLACIJE: Računam na vašu odgovornost i ljubav prema otadžbini

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas građane da pokažu ljubav prema otadžbini, nekoliko sati pre početka parlamentarnih izbora na kojima ne smeju da učestvuju glavni protivnici Kremlja i koji će se, uprkos protivljenju Kijeva, održati i na ukrajinskoj teritoriji.

-Računam na vaš građanski osećaj odgovornosti, promišljenost i ljubav prema otadžbini i da vam je stalo da izaberete zastupnike koji će raditi za dobro i za našu voljenu Rusiju, rekao je Putin u video poruci objavljenoj na internet stranici Kremlja.

Putin je poruku uputio iz izolacije, jer je u njegovom okruženju identifikovano 10-ak slučajeva korone. Zbog toga bi mogao da glasa elektronskim putem, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Izbori parlamentarni, regionalni i lokalni počinju za nekoliko sati i trajaće tri dana kako bi se smanjio rizik od zaraze koronavirusom.

Rezultati se očekuju u nedelju posle 20 sati po srednjeevropskom vremenu.

Glavni Putinovi protivnici ne smeju da učestvuju na izborima.

Pravo glasa ima gotovo 180 miliona Rusa, koji biraju 450 zastupnika donjeg doma parlamenta, Dume.

Inteligentno glasanje

Saveznici Navaljnog pozvali su u sredu Ruse da glasaju za Komunističku partiju.

Njegova kampanja "pametnog glasanja" osmišljena je kako bi konsolidovala glasove onih koji se protive Jedinstvenoj Rusiji, koja trenutno ima tri četvrtine mesta u Donjem domu parlamenta i dominira ruskom političkom scenom.

Putin, koji je na vlasti već više od 20 godina, vodio je kampanju na sebi svojstven način, obećavši vanrednu finansijsku pomoć za 42 miliona penzionera, koji su ključni deo biračkog tela.

Ukrajina osudila održavanje ruskih izbora na svojoj teritoriji

Kijev je u četvrtak osudio održavanje ruskih parlamentarnih izbora na Krimu koji je Rusija anektirala, kao i učestvovanje na izborima stanovnika proruskog separatističkog istoka Ukrajine.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ocenio je da je to kršenje međunarodnog prava.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track