MESEC DANA ŽIVOTA POD TALIBANIMA Šta se sve promenilo od njihovog dolaska i da li je nešto ostalo isto?
Foto: Stringer / Sputnik / Profimedia

AVGANISTAN

MESEC DANA ŽIVOTA POD TALIBANIMA Šta se sve promenilo od njihovog dolaska i da li je nešto ostalo isto?

Planeta -

Prošlo je tačno mesec dana odkad su talibani zauzeli kontrolu nad gotovo celim Avganistanom. Sada novca nedostaje, a zemlja se suočava sa sve većom ekonomskom krizom.

Na avganistanskoj granici sa Uzbekistanom teretni voz prelazi most i ulazi u Avganistan (Islamski emirat). Talibanska belo-crna zastava vijori se odmah pored uzbekistanske. Neki trgovci su pozdravili povratak grupe na vlast.

0629597527, talibani, Avganistan
foto: Wakil KOHSAR / AFP / Profimedia

Vozač kamiona koji je pun pšenice kaže novinarima da je u prošlosti redovno bio primoran da plaća mito korumpiranim policijskim službenicima kad god bi prošao njihove kontrolne punktove.

-Sada, nije tako. Mogao sam da se vozim sve do Kabula i da ne platim ni peni, rekao je on.

0629608910, talibani
foto: WAKIL KOHSAR / AFP / Profimedia

Jedan izvor u poslovnoj zajednici kaže da je nivo trgovine značajno opao, jer avganistanski uvoznici nisu u mogućnosti da plate novu robu. Šef carine talibana u luci Heratan, Maulvi Saed, kaže da grupa smanjuje stope carina radi promocije trgovine i želi da ohrabri bogate trgovce da se vrate u zemlju.

Na sat vožnje nalazi se Mazar-i-Šarif, četvrti najveći grad u zemlji. Čini se da se ovde život nastavlja normalno, iako mnogi imaju finansijske probleme.

Novinar BBC-ja je otišao do Plave džamije, kulturnog srca grada. Poslednji put je tu bio, kako kaže u avgustu, neposredno pre dolaska talibana na vlast.

0542159132, Plava džamija, Avganistan
foto: Kawa Basharat / Xinhua News / Profimedia

Tada su ulice bili prepuni mladića i devojaka koji su pozirali i pravili selfije.

Sada su talibani odvojili posete Plavoj džamiji prema polu - žene mogu da dolaze ujutro, a muškarci tokom ostataka dana. Kada je ekipa BBC-ja došla veliki broj žena je stajalo uokolo, ali čini se da ih je znatno manje nego ranije.

-Stvari su u redu, ali možda je ljudima ipak potrebno više vremena da se naviknu na novu vladu, bojažljivo je rekla jedna žena.

Kabul, Avganistan, Talibani
foto: Profimedia

Novinar BBC-ja je rekao lokalnom uticajnom lideru talibana Hadžiju Hekmatu da su možda uneli sigurnost ali da njihovi kritičari kažu da ubijaju kulturu.

-Ne, zapadni uticaji su ovde poslednjih 20 godina ... Kontrola Avganistana je 40 godina prelazila iz jedne strane na drugu, izgubili smo sopstvene tradicije i vrednosti. Vraćamo svoju kulturu u život, rekao je on.

Prema njegovom razumevanju Islama, mešanje žena i muškaraca je zabranjeno.

Izgleda da je Hadži Hekmat iskreno ubeđen da talibani uživaju podršku naroda.

Iako bi se talibansko tumačenje islama moglo manje sukobiti sa vrednostima onih u ruralnijim, društveno konzervativnijim sredinama, u većim avganistanskim gradovima, mnogi ostaju duboko sumnjičavi prema toj grupi.

Hadži Hekmat ovo pripisuje godinama "propagande", ali je i istorija samoubilačkih bombardovanja i ciljanih ubistava u urbanim sredinama takođe odgovorna.

Na izlasku iz Plave džamije novinari uočavaju veliku i uskomešanu gomilu pored glavnog puta i prilaze joj. Četiri leša sa prostrelnim ranama leže na ulici. Jedan ima malu rukom ispisanu poruku koja opisuje muškarce kao otmičare, upozoravajući druge kriminalce da će njihova kazna biti ista.

Uprkos lošem mirisu tela pod vrelim suncem, gomila pravi fotografije i pokušava da se progura kako bi napravili bolju fotografiju.

Nasilni zločini dugo je bio veliki problem u velikim avganistanskim gradovima, pa čak i njihovi kritičari pripisuju talibanima poboljšanje bezbednosti.

-Ako su otmičari, to je dobra stvar. To će biti lekcija za druge, rekao je jedan čovek.

Međutim, mnogi drugi u gradu se ne osećaju bezbedno.

-Svaki put kad izađem iz kuće i vidim talibane, naježim se od straha, rekla je studentkinja prava Farzana.

Privatni univerziteti poput njenog su otvoreni, ali državni su zasad zatvoreni. Prema novom talibanskom pravilu, studenti i studentkinje koji studiraju u istoj učionici moraju da budu odvojeni zavesama.

Za Farzanu to ipak nije prioritet. Zabrinuta je da talibani možda neće dozvoliti ženama da rade, mada je to grupa porekla. Za sada se, međutim, ženama u Avganistanu preporučuje da ostanu kod kuće zbog sopstvene bezbednosti, osim ako su učiteljice ili su iz medicinske struke.

-Trenutno se osećam beznadežno, ali dajem sve od sebe da budem optimistična, rekla je ona.

Poslednji put kada su talibani bili na vlasti uveli su daleko restriktivnije mere nego što su sada. Veliki strah danas u avganistanskim gradovima je da bi slični zakoni na kraju mogli da budu uvedeni.

Iako talibani čvrsto kontrolišu zemlju, oni tek treba da osvoje srca i umove mnogih stanovnika.

-Zauzimanje zemlje je bilo teško, sprovođenje vladavine prava i zaštita je još teže, rekao je Hekmat.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track