NEUSPELI POKUŠAJ PUČA U SUDANU: Mostovi preko Nila blokirani, oklopna vozila na ulicama! Pokušali da zauzmu radio-televiziju VIDEO
Foto: Printscreen Twitter/@AsharqNews

državni udar

NEUSPELI POKUŠAJ PUČA U SUDANU: Mostovi preko Nila blokirani, oklopna vozila na ulicama! Pokušali da zauzmu radio-televiziju VIDEO

Planeta -

Sudanske vlasti prijavile su danas da je izvršen neuspeli pokušaj puča grupe vojnika i da vojska i dalje kontroliše zemlju.

"Sve je pod kontrolom. Revolucija je pobednica", napisao je na Fejsbuku član vladajućeg vojno-civilnog saveta Mohamed al-Fiki Suliman, i takođe pozvao Sudance da štite tranziciju.

Neimenovani vojni zvaničnik rekao je da je jedan broj vojnika iz oklopne brigade iza pokušaja puča i da su pokušali da zauzmu nekoliko državnih institucija, između ostalih i zgradu radio-televizije, ali da su u tome sprečeni.

Izveštaji iz glavnog grada Kartuma i obližnjeg Omdurmana govore o intenzivnoj vojnoj aktivnosti, kao i zatvorenim mostovima koji vode preko reke Nil.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci koji prikazuju oklopna vozila na ulicama, a vlada je poručila da su preduzeli sve mere kako bi obuzdali situaciju.

Sudan je na krhkom putu ka demokratskoj vlasti od svrgavanja dugogodišnjeg vladara Omara al Bašira u aprilu 2019. godine, posle četiri meseca masovnih protesta, prenosi AP. Zemljom sada upravlja zajednička civilna i vojna vlada koja je suočena sa ogromnim ekonomskim i bezbednosnim izazovima.

Kurir.rs/Beta/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track