MUKE ABDULAHA DRUGOG Jordanski kralj: Luksuzne vile i stanovi sakriveni su JEDINO iz bezbednosnih razloga!
Foto: Shutterstock

AFERA PANDORINI PAPIRI

MUKE ABDULAHA DRUGOG Jordanski kralj: Luksuzne vile i stanovi sakriveni su JEDINO iz bezbednosnih razloga!

Planeta -

Bauk "pandornih papira" trese svet i svetske političare. Od kada su objavljene informacije šta poseduju usledila je bura, ali i pravdanje. Posebno na meti istraživača našao se jordanski kralj Abdlulah II da je sakrio veliki broj nekretnina čija vrednost se meri milionima dolara. Dan posle obajve o luksuznim kućama oglasio je Kraljevski hašemitski sud, koji je saopštio da luksuzne nekretnine koje kralj Abdulah poseduje u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji nisu tajna i da pravi razlozi zašto se nisu saopštavale informacije leže u privatnosti i bezbednosti.

Sam kralj Abdulah II rekao je da su tvrdnje koje su iznete u medijima o "Pandorinim dokumentima" netačne i iskrivljene i da nije baš to sve tako kako je izneto u 12 miliona dokumenata iz 14 ofšor kompanija širom sveta.

Inače joradnski kralj Abdulah II na Bliskom istoku važi za jednog od najbližih saveznika Sjedinjenih Država, koji značajno utiče na stabilnost na samom Levantu kao i sud ove kraljevine tvrdi da objavljene nekretnine nisu nikakva tajna. Međutim u curenju velikog broja dokumenata za Abdulaha se tvrdi da je za luksuzne kuće u Velikoj Britaniji i SAD potrošio više od 100 miliona dolara i da je taj novac bio prebačen na inostrane račune.

"Nije tajna da njegovo veličanstvo poseduje brojne stanove i rezidencije u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji", navodi se u saopštenju Kraljevskog hašemitskog suda, koji je dodao da to ništa nije neobično i sumnjivo i da su kompanije u ovim ofšor zonama registrovane po svim pravilima i relevantnim zakonima.

U saopštenju kraljevskog suda naglašeno je da je kralj svu imovinu platio "lično", dodajući: "Svi navodi koji povezuju ovu privatnu imovinu sa javnim sredstvima su neosnovani i namerni pokušaji iskrivljavanja činjenica."

Inače, koronavirus je uništio jordansku ekonomiju i njen državni budžet. Hiljade preduzeća zatvoreno, a zvanična stopa nezaposlenosti popela se na preko 25 odsto.

Da stvar bude gora afera "Pandorini papiri" došla je u trenutku kada se kralj Abdulah II konsoliduje psole iznenadnog prevrata koji su pokušali da izvedeu njegovi rođaci. Kako mediji govore dok Jordan pati kralj kupuje imovinu vrednu 106 miliona dolara koristeći ofšor fondove.

Naime,istraga o pandorinim papirima je pokazala da su savetnici pomogli jordanskom kralju Abdulahu II u osnivanju najmanje 30 kompanija od 1995. do 2017. koje su pomogle monarhu da kupi 14 kuća vrednih više od 106 miliona dolara u SAD-u i Velikoj Britaniji. Jedna od nekretnina koštala je 23 miliona dolara. Kupljena je 2017. godine preko kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Savetnici su identifikovani kao engleski računovođa u Švajcarskoj i advokati na Britanskim Devičanskim ostrvima.

Osim kralja Abdulaha "Pandorinim papirima", otkriveno je da su stotine svetskih lidera, moćni političari, milijarderi, poznate ličnosti, verske vođe i dileri droge skrivali svoja ulaganja u vile, ekskluzivna imanja, na plaže, jahte i drugu imovinu, prema pregledu od skoro 12 miliona datoteka pribavljenih od 14 firmi iz celog sveta.

Kurir.rs/A.M./Harec

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja