ŠTA SE DEŠAVA U JORDANU? Kralj uhapsio polubrata i osujetio pokušaj puča, ali OPASNOST I DALJE VREBA
Foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN

previranja na bliskom istoku

ŠTA SE DEŠAVA U JORDANU? Kralj uhapsio polubrata i osujetio pokušaj puča, ali OPASNOST I DALJE VREBA

Planeta -

Nakon što je proteklog vikenda uhapšen pod optužbom da je pokušao da destabiliše zemlju, oglasio se Hamza bin Husein, polubrat jordanskog kralja Abdulaha i optužio kralja za korupciju. Šta se dešava u Jordanu, ključnom američkom savezniku na Bliskom istoku?

Pre dve godine, kuvajtski mediji preneli su izveštaj da neko blizak jordanskom kralju Abdulahu planira puč. Ubrzo potom, Abdulah je otpustio šefa obaveštajnih službi Adnana al Džundija i nekoliko drugih zvaničnika pod izgovorom da "reorganizuje dvor". Tada se činilo da je kralj uspeo u poslednjem trenutku da spreči puč ali analitičari kažu da je sve bila igra kako bi se umirla javnost besna zbog manjka posla, visokih poreza i neefikasnog rata protiv korupcije.

Proteklog vikenda, državni mediji u Jordanu preneli su da je 25 figura iz kraljevske porodice, uključujući savetnika Basema Avdalaha, vojske i političke elite osujećeno u pokušaju puča koji je predvodio princ Hamza, Abdulahov polubrat. Egipatski mediji su čak preneli da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili partneri u puču, a možda čak i inicijatori.

Iako ove spekulacije treba uzimati sa ogradom, Hamzin odnos sa kraljem značajno se pogoršao još 2004. kada ga je Abdulah uklonio sa mesta prestolonaslednika kako bi na tu poziciju doveo svog sina, princa Huseina. Hamza, koji je sada u kućnom pritvoru, je sin kraljice Nur, četvrte supruge pokojnog kralja Huseina.

Za Nur, pad u nemilost njenog sina bio je težak udarac i kraljica je posle hapšenja sina navela da se "moli da istina i pravda prevladaju za sve nevine žrtve ove opake klevete".

Hamza je posle gubitka titule prestolonaslednika poručio da je lojalan Abdulahu i da je vojnik u kraljevoj službi, ali je ta izjava pala na gluve uši, piše izraelski Harec.

Sa druge strane, odnos kralja i savetnika Avdalaha takođe je imao uspone i panove. Avdalah je bio kraljev savetnik do 2010. kada je smenjen. Kao dvojni državljanin Saudijske Arabije i Jordana, blizak je sa princom Muhamedom bin Salmanom. Takođe ima dobre odnose sa prestolonaslednikom UAE, prindom Muhamedom bin Zajedom.

Upravo te veze su bile okidač za spekulacije da su Saudijska Arabija i UAE učestvovale u pokušaju puča, iako su obe zemlje brzo izdale saopštenja u kojima podržavaju Abdulaha.

Tačno je da odnosi Jordana sa Saudijskom Arabijom i UAE nisu na najvišem nivou - Abdulah sumnjiči Saudijce da pokušavaju da preuzmu kontrolu nad svetim mestima u Jerusalimu, dok Rijad pak zamera Abdulahu što nije dozvolio da se sa njegove teritorije sprovode vazdušni napadi na Siriju.

Odnosi UAE i Jordana nisu toliko loši i Abdulah i Mohamed bin Zajed su dobri prijatelji ali je nedavni mirovni sporazum UAE i Izraela u vezi kog Abdulah nije bio ni konsultovan, malo zategao odnose.

U svakom slučaju, piše izraelski list, strah od puča nije neuobičajen u kraljevstvima i emiratima Bliskog istoka i "pročišćavanje" redova je nešto što koriste i druge autokratije, a ne samo kraljevske porodice. Saudijska Arabija se smatra šampionom u ovoj disciplini - Mohamed bin Salman nije oklevao da majku stavi u kućni pristvor, hapsi prinčeve i plemiće i druge osumnjićene za pokušaj subverzije.

U Jordanu je sistem drugačiji. Ubrzo pošto je krunisan 1999. godine, Abdulah je rekao da ne planira da usvoji očevu politiku čestog menjanja vlada.

Obećanje je vrlo brzo prekršio i počeo je da menja ministre čak češće od kralja Huseina.

Od tada je prošlo više od 20 godina i kralj koji je nekad bio simbol nove generacije arapskih vladara, zajedno sa kraljem Maroka, emirom Katara i sirijskim predsednikom, sada je postao iskusan kralj koji ne samo da je uspeo da preživi već i formira koalicije sa arapskim i drugim zemljama.

Njegov lični uspeh ipak nije mnogo koristio njegovom kraljevstvu. Krajem marta, Međunarodni monetarni fond procenio je da će bruto domaći proizvod Jordana porasti 3,6 procenata ove godine, ali da će taj rast zavisiti od strane pomoći i donacija.

Pandemija koronavirusa žestoko je pogodila ekonomiju i budžet Jordana. Stotine firmi je zatvoreno, stopa nezaposlenosti je porasla 25 procenata, a 1,3 miliona izbeglica predstavljaju veliki teret za zemlju gde demonstranti nastavljaju sa svojim protestima koji su, istina, manje masovni nego 2019.

To su, a ne navodni pokušaji puča, prave pretnje bezbednosti Jordana, zaključuje Harec.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track