OSUĐENI NA 15 GODINA: Sud u Jordanu zatvorio 2 bivša zvaničnika zbog navodne zavere u koju je bio upleten i kraljev polubrat
Foto: Khalil MAZRAAWI / AFP / Profimedia

SUĐENJE BILO ZATVORENOG TIPA

OSUĐENI NA 15 GODINA: Sud u Jordanu zatvorio 2 bivša zvaničnika zbog navodne zavere u koju je bio upleten i kraljev polubrat

Planeta -

Jordanski sud državne bezbednosti osudio je dvojicu bivših zvaničnika na 15 godina zatvora zbog navodne zavere za podsticanje nemira u zapadno-savezničkom kraljevstvu Bliskog Istoka.

Osuđeni su bivši kraljevski poverenik Basem Avadala koji ima američko državljanstvo i nekada je služio kao glavni pomoćnik kralja Abdulaha II i Šarif Hasan bin Zaid, član kraljevske porodice, na 15 godina zatvora zbog navodne zavere protiv monarhije u Jordanu.

Potpukovnik Muvafak al-Masaed, vojni sudija, izrekao je presudu nakon suđenja zatvorenog tipa koje se sastojalo od samo šest ročišta, piše AP.

Osuđeni su uhapšeni u aprilu zbog zavere protiv kraljevine u kojoj je učestvovao i princ Hamza, kraljev polubrat i bivši prestolonaslednik.

Kraljevska porodica obavestila je da je spor sa Hamzom rešen, a njegov status još uvek nije poznat iako nikada nije bio formalno optužen.

Američki advokat Avadale kaže da je njegov klijent tvrdio da je mučen u jordanskom pritvoru i da strahuje za svoj život.

Trojica Jordanaca optužena su za podsticanje nemira protiv monarha tražeći stranu pomoć.

Hamza je negirao optužbe nakon što je stavljen u kućni pritvor braneći se da ga vladajući sistem kažnjava zbog njegovog lošeg upravljanja.

Kralj Abdulah se očekuje u Vašigtonu 19. jula, gde će se sastati sa predsednikom Džoom Bajdenom u Beloj kući.

Jordan je bliski američki saveznik na Bliskom istoku i na njega se gleda kao na ključnog partnera u eventualnom oživljavanju izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Kurir.rs/The Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track