FEJSBUK PAPRENO PLATIO PREKID RADA: Kompanija izgubila 100 miliona dolara prihoda a akcije pale za 48 milijardi dolara! VIDEO
Foto: Shutterstock

drama

FEJSBUK PAPRENO PLATIO PREKID RADA: Kompanija izgubila 100 miliona dolara prihoda a akcije pale za 48 milijardi dolara! VIDEO

Planeta -

Fejsbuk je izgubio do 100 miliona dolara prihoda tokom sedmočasovnog prekida koji je u ponedeljak oborio sve njegove veb lokacije i aplikacije - pored milijardi dolara koji su izbrisani iz cene akcija kompanije.

Smatra se da je Fejsbuk Inkorporejted - koji je vlasnik Fejbuka, Mesindžera, Instagrama i Vacapa - izgubio najmanje 67 miliona dolara direktnih prihoda i do 102 miliona dolara, na osnovu zarade po satu tokom 2020. i procena zarade po satu 2021. na osnovu izveštaja za prvi i drugi kvartal 2021. godine.

Sve je to pored 48 milijardi dolara umanjene vrednosti cene akcija akcija kompanije tokom prekida, koji je skočio za pet odsto u drugom najgorem danu na tržištu ikada. Pad je počelo pre nego što su se pojavili tehnički problemi, delimično zbog uzbunjivača koji se u nedelju uveče oglasio protiv firme, ali ga je problem pogoršao.

Nestanak struje počeo je u ponedeljak oko podneva po istočnom vremenu (17:00 GMT) kada su se Fejbuk, Instagram, Vacap i Fejbuk mesendžer prestali da ažuriraju - prisiljavajući milijarde korisnika, uključujući preduzeća, van mreže.

Fejsbuk je objasnio da je problem nastao zbog neispravnog ažuriranja poslanog na njihove osnovne servere što ih je efikasno odvojilo od interneta. Isto ažuriranje je onemogućilo i sve sisteme koje je Fejsbukk trebao da reši problem, od alata za digitalni inženjering do usluga razmene poruka, pa čak i brava na vratima.

Kurir.rs/Daily mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja