ZA MOSAD NEMA GRANICA: Izraelski obaveštajci zbog važnih informacija kidnapovali i iranskog generala! Premijer dobio packe! VIDEO
Foto: EPA/ABIR SULTAN, Printscreen/Youtube

nepotvrđeno

ZA MOSAD NEMA GRANICA: Izraelski obaveštajci zbog važnih informacija kidnapovali i iranskog generala! Premijer dobio packe! VIDEO

Planeta -

U nedavnoj operacija Mosada koja je imala za cilj da otkrije informacije o tome gde se nalazi nestali izraelski vazduhoplovac Ron Arad navodno je otet iranski general radi ispitivanja, prema izveštaju na arapskom jeziku.

Agenti Mosada odveli su čoveka iz Sirije u neimenovanu afričku zemlju, tamo ga ispitivali i na kraju pustili, izvestile su u ponedeljak londonske internet novine Rai al-Ioum.

U izveštaju nisu navedeni dodatni detalji o navodnoj otmici.

Premijer Naftali Benet otkrio je u ponedeljak da su agenti Mosada nedavno otišli ​​na misiju da otkriju gde se nalazi Arad, navigator izraelskih vazdušnih snaga koji je zarobljen 1986. godine, a za koga se posljednji put čulo 1988. godine.

Međutim, šef Mosada rekao je da je operacija bila neuspešna, prema vestima kanala 12. „Bila je to hrabra, odvažna, složena operacija, ali to je bio neuspeh. Nismo uspeli ”, rekao je David Barnea na internom sastanku.

„Bilo je bolje da to ne objavimo. Nažalost, ovde nije došlo do napretka ”, citiran je takođe neimenovani zvaničnik odbrane.

Tokom svog govora na otvaranju zimskog zasedanja Kneseta, Benet je rekao da je „to bila složena, široka operacija. To je sve što se trenutno može reći. "

Benet je rekao da se operacija, u kojoj su učestvovali muški i ženski agenti Mosada, dogodila prošlog meseca u pokušaju da otkrije šta se dogodilo Aradu, za koga se pretpostavlja da je mrtav.

Nakon izveštaja u kojima se kritikuje Benet jer je otkrio operaciju i nazvao je neuspešnom, kabinet premijera objavio je saopćenje u kojem se opisuje kao "uspešna operacija izvedena uz postizanje izuzetnih operativnih ciljeva".

„Donošenje informacija članovima Kneseta i široj javnosti bilo je vredno, izražavajući veliki trud i posvećenost vraćanju naših sinova na njihove granice, čak i mnogo godina nakon što ih je neprijatelj zauzeo. Svako drugo širenje informacija je lažno ", navodi se u saopštenju.

Arad je izašao iz svog aviona tokom operacije u južnom Libanu 1986. Izrael veruje da ga je zarobio šiitski pokret Amal pre nego što je predat Iranu, pa se iz Libana preselio u Iran, a zatim se ponovo vratio. U prve dve godine njegovog zatočeništva primljeno je nekoliko znakova života, uključujući fotografije i pisma, od kojih je poslednje poslato 5. maja 1988.

Dugo se pretpostavljalo da je Arad umro pre mnogo godina, iako se obavještajni izveštaji razlikuju u pogledu okolnosti, vremena i mesta njegove smrti. 2016. izveštaj je ukazivao da je Arad ubijen i sahranjen 1988. godine u blizini Bejruta. Međutim, komisija IDF-a 2004. utvrdila je da je Arad umro devedesetih godina prošlog veka nakon što mu je odbijen medicinski tretman.

Godine 2006., lider Hezbolaha Hasan Nasrala rekao je da je grupa verovala da je Arad mrtav i da je sahranjen na nepozatom mestu, a 2008. nemački pregovarač Gerhard Konrad rekao je Izraelu da je Hezbolah rekao da je Arad poginuo tokom pokušaja bega 1988. godine.

Kurir.rs/Times of Israel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja