Najnovije vesti

SUNOVRAT BILA GEJTSA: Suosnivač Majkrosofta nikad niže na Forbsovoj listi najbogatijih Amera, samo delom zbog razvoda! VIDEO
Foto: AP/Markus Schreiber, Shutterstock/Sashkin

šta reći

SUNOVRAT BILA GEJTSA: Suosnivač Majkrosofta nikad niže na Forbsovoj listi najbogatijih Amera, samo delom zbog razvoda! VIDEO

Planeta

Bil Gejts je na svom najnižem mestu na Forbesovoj listi bogatih 400 u poslednjih 30 godina nakon razvoda od Melinde Gejts.

Saosnivač Majkrosofta kao najbogatija ili druga najbogatija osoba u Sjedinjenim Državama pada na listi, delimično i zbog prenosa akcija na bivšu ženu.

To je prvi put od 1991. godine da Gejts ne zauzima prvo ili drugo mesto na Forbsu 400 koji svrstava najbogatije ljude u SAD. Neto vrednost gospodina Gejtsa porasla je za 23 milijarde dolara u odnosu na prošlu godinu, a on sada vredi oko 134 milijarde dolara. Nadmašili su ga Džef Bezos iz Amazona, Ilon Mask iz Tesle i Mark Cakerberg sa Fejsbuka, ostavljajući Gejtsa na četvrtom mestu.

Rastuće cene akcije Amazona, Tesle i Fejsbuka ostavile su gospodina Gejtsa iza sebe, ali je izgubio i oko 5,7 milijardi dolara u akcijama koje je dao Melinda Frenč Gejts nakon njihovog razvoda, objavljenog u maju. Bez podele, Gejts bi završio na trećem mjestu liste ispred Cakerberga

Forbs je procenio bogatstvo Gejtsa za ovogodišnju listu 3. septembra, kada je njegov 1,3 odsto udela u Microsoftu vredeo 31 milijardu dolara. Ostatak njegovih sredstava je povezan sa njegovom investicionom firmom Kaskejd Investment LLC, kao i druga imovina, poput njegovog imanja "Ksanadu" u Medini u Vašingtonu u vrednosti od 143 miliona dolara.

Preko Keskejda, Gejts ima kontrolni udeo u više drugih firmi. Gejts je prvi put na listi 1986. kada je Majkrosoft izašao u javnost. On je u to vreme vredeo 315 miliona dolara i posedovao je 45 odsto Majkrosoftovih akcija. Sa 31 godinu postao je najmlađi milijarder na svetu kada je Majkrosoftova rastuća cena akcija povećala njegovo bogatstvo na 1,25 milijardi dolara.

1990. godine Majkrosoftova je prvi put ostvario prihod od milijardu dolara. U to vreme to je bio najveći dobavljač softvera u istoriji. Godine 1991. prešao je sa 16. mesta na drugo mesto na listi jer se njegovo bogatstvo povećalo na 4.8 milijardi dolara. Postao je najbogatiji čovek u SAD 1992. godine kada je vredeo 6,3 milijarde dolara.

Neto vrednost Gejtsa prvi put se smanjila 2000. godine kada je napustio mesto izvršnog direktora Majkrosofta, ali je uspeo da zadrži prvo mesto na listi. Tokom kraha dot-com-a, Majkrosoftova cena akcija je skočila dok se kompanija branila od optužbi za zaštitu konkurencije od američke vlade. Gejts je takođe smanjio svoje bogatstvo prebacivši 20 milijardi dolara Fondaciji Bill & Melinda Gejts kada je osnovanoj 2000.

Gejts je bio najbogatija osoba u SAD do 2017. godine - 2018. godine prvo mesto je osvojio Bezos.

Od 2020. godine Bil i Melinda Gejts dali su svojoj fondaciji 36,8 milijardi dolara - većinom putem transfera Majkrosoftovih akcija.

Nakon što ga je Bezos pretekao 2018., Mask je takođe nadmašio Gejtsa 2020. Nakon prenosa akcija vezanih za razvod, Gejts je u avgustu ove godine završio iza Cakerberga.

Ali neto bogatstvo milijardera može se brzo promeniti. Nakon šestosatnog opada Facebooka u ponedeljak i istrage o tome kako platforme kompanije utiču na mlađe ljude, tačnije kako Instagram utiče na mentalno zdravlje tinejdžerki, cena dionica Fejsbuka pala je, što je Cakerberga koštalo oko 6 milijardi dolara, što je poguralo Gejtsa na treće mesto među najbogatijim Amerikancima.

Kurir.rs/Independent

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja