BITI GEJ JE OKEJ: Članovi holandske kraljevske porodice mogu da budu u istopolnom braku i zadrže presto
Foto: PE / Teresa / Profimedia

premijer poručio

BITI GEJ JE OKEJ: Članovi holandske kraljevske porodice mogu da budu u istopolnom braku i zadrže presto

Planeta -

Holandski monarh može da se venča osobom bilo kog pola i zbog toga neće morati da se odrekne prestola, poručio je premijer Mark Rute.

Rute je odgovarao na pitanja poslanika koja su se pojavila posle objavljivanja knjige "Amalija, dužnost zove" u kojoj se navodi da prema starim zakonima monarh koji je u istopolnom braku nema prava na presto, uprkos tome što su istopolni brakovi ozakonjeni u Holandiji 2001. godine.

U pitanju je, navode agencije, knjiga o princezi Amaliji, 17-godišnjoj naslednici kralja Vilijama-Aleksandra. Amalija nije komentarisala knjigu, a malo toga se zna o njenom privatnom životu.

Ona je ranije ove godine rekla da neće prihvatiti godišnji džeparac od 1,6 miliona evra na koji će imati pravo kad napuni 18, jer joj je "neprijatno".

Rute je rekao da su se vremena promenila od kada su njegovi prethodnici poslednji put razmatrali istopolne veze u monarhiji 2000. godine.

"Vlada veruje da naslednik može da se venča osobom istog pola", naveo je Rute u pismu parlamentu. "Kabinet stoga smatra da naslednik prestola ili kralj ne treba da abdicira ako želi da se venča sa partnerom istog pola", dodao je.

Kraljevske brakove mora da odobri parlament i članovi kraljevske porodice su se s vremena na vreme odricali svog prava na presto kako bi se ili venčali sa nekim bez dozvole ili jer su smatrali da vrlo verovatno neće moći da iskoriste to pravo".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track