VOĐA ISLAMSKE DRŽAVE U ZAPADNOJ AFRICI JE MRTAV: Nigerijska vojska objavila smrt Abu Musaba al-Barnavija, sina vođe Boho Harama!
Foto: Youtube prtscr

terorista iswap

VOĐA ISLAMSKE DRŽAVE U ZAPADNOJ AFRICI JE MRTAV: Nigerijska vojska objavila smrt Abu Musaba al-Barnavija, sina vođe Boho Harama!

Planeta -

Nigerijska vojska objavila je danas da je vođa ekstremističke grupe vezane za Islamsku državu Abu Musab Al Barnavi mrtav.

"Mogu sa sigurnošću da potvrdim da je Abu Musab mrtav", rekao je načelnik generalštaba nigerijske vojske general Laki Irabor. Nije dao dodatne detalje.

Grupa koju Al Barnavi vodi Islamska država u Zapadnoj Africi (Iswap) nije potvrdila njegovu smrt.

Otac Al Barnavija Mohamed Jusuf bio je osnivački vođa Boko Harama, islamističke ekstremističke grupe koja vodi pobunu više od deset godina. Nasilje se proširilo na susedni Niger, Kamerun i Čad i destabilizovalo je oblast jezera Čad.

Al Barnavi se često sukobljavao sa čovekom koji je zamenio njegovog oca Abubakarom Šekauom i otcepio se od Boko Harama 2016. i formirao grupu Iswap.

Zabrinutost je porasla poslednjih godina zbog Iswapa, posebno kada je grupa počela da napada civile koji rade za međunarodne organizacije na severoistoku. Frakcija koju je vodio Šekau je izgledala oslabljeno i u maju je objavljeno da je Šekau ubijen u sukobima sa borcima povezanim sa Al Barnavijem.

Bezbednosni analitičari su rekli međutim da Al Barnavi nije uspeo da pridobije više hiljada pripadnika Boko Harama koji su bili verni Šekauu i mnogi su se umesto toga predali nigerijskoj vojsci.

Za razliku od Boko Harama koji je ciljao civilno stanovništvo Iswap pod Al Barnavijem imao je za metu nigerijsku vojsku i one koji pomažu vojnicima.

U sukbu u severoistočnoj Nigeriji stradalo je 36.000 ljudi, prema zvaničnicima UN, a više od 2,3 miliona je raseljeno.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track