ADIO ALITALIA: Gotov je i poslednji let aviokompanije osnovane pre 74 godine! Korona je ubila svaku šansu za njen oporavak!
Foto: Profimedia / LaPresse

sleteo u rim

ADIO ALITALIA: Gotov je i poslednji let aviokompanije osnovane pre 74 godine! Korona je ubila svaku šansu za njen oporavak!

Planeta -

Italijanski nacionalni avio-prevoznik Alitalija večeras će imati svoj poslednji let, nakon čega će kompanija koja je osnovana pre 74 godine biti ugašena.

Kada avion Alitalije na letu iz Kaljarija večeras u 23 sata sleti na rimski aerodrom Leonardo da Vinči, svojevremeno jedna od tri najveće aviokompanije u Evropi zvanično će prestati da postoji, prenosi AP.

Alitalija više od deset godina posluje sa velikim gubicima, a nade da bi mogla da se izvuče iz finansijske krize ugasila je pandemija kovida.

Njeno mesto od sutra će zauzeti novi nacionalni avio-prevoznik Italijanski aerotransport (ITA), nakon što je Evropska komisija dozvolila da vlada u novu kompaniju ubrizga 1,35 milijarde evra.

Nova kompanija će, međutim, preuzeti svega četvrtinu od oko 10.000 zaposlenih u Alitaliji, koji su zbog toga prethodnih nedelja organizovali više štrajkova i tvrde da je cilj velikog smanjenja flote, broja zaposlenih i linija na kojima će ITA leteti da se kompanija učini atraktivnom za strane kupce.

Kurir.rs / Fonet, Foto: Profimedia /LaPresse

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track