UBILI SMO VAM DRONOM NAJMILIJE, SAD VAM NUDIMO NOVAC I AZIL Amerikanci plaćaju odštetu porodicama 10 civila ubijenih u Avganistanu
Foto: Printscreen Youtube

nepoznata suma

UBILI SMO VAM DRONOM NAJMILIJE, SAD VAM NUDIMO NOVAC I AZIL Amerikanci plaćaju odštetu porodicama 10 civila ubijenih u Avganistanu

Planeta -

Pentagon je ponudio nepoznatu svotu porodicama 10 avganistanskih civila ubijenih u američkom napadu dronom u avgustu, u poslednjim danima povlačenja američkih snaga iz zemlje.

Američko ministarstvo dobrane je navelo da je preuzelo obavezu, koja uključuje "dobrovoljnu isplatu iz saučešća", kao i saradnju sa Stejt departmentom u koristi članova porodice koji žele da se presele u SAD.

Podsekretar za obrambenu politiku Kolin Kal razgovarao je ranije ove sedmice sa Stivenom Kvonom osnivačem i predsednikom humanitarne organizacije za koju je radio Zemari Ahmadi koji je ubijen 29. avgusta u američkom napadu dronom.

Ahmadi i drugi ubijeni u napadu nevine su žrtve i nisu povezane s Islamskom državom Korasan i nisu predstavljali pretnju američkim snagama, rekao je potrparol Pentagona Džon Kirbi.

Ahmadijev 22-godišnji rođak Farshad Haidari kaže da to nije dovoljno. "Treba da dođu ovde i izvine nam se u lice", rekao je on Frans presu.

U napadu dronom u Kabulu ubijeno je 10 civila, uključujući sedmoro dece.

Pentagon je ranije saopštio da je cilj tog napada 29. avgusta bio bombaš samouboica Islamske države koji je bio pretnja američkim snagama na kabulskom aerodromu u njihovoj poslednjoj fazi povlačenja iz Avganistana.

Međutim, ubrzo su se pojavili izveštaji da su u napadu dronom u četvrti smeštenoj zapadno od aerodroma, ubijeni civili, uključujući decu.

Na snimcima sa lica mesta videla se olupina automobila u dvorištu zgrade. Pentagon je kasnije priznao da je napad bio "tragična greška".

Do napada je došlo tri dana nakon što je bombaš samoubica Islamske države ubio na aerodromu 13 američkih vojnika i više desetina avganistanskih civila, koji su pokušavali da pobegnu iz zemlje posle talibanskog preuzimanja vlasti.

Ubistvo civila takođe je dovelo u pitanje druge američke kontraterorističke napade u Avganistanu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track