SAMITI BEZ NJE KAO RIM BEZ VATIKANA ILI PARIZ BEZ AJFELOVE KULE: Lideri Evropske unije ovacijama ispratili Angelu Merkel
Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

emotivno u briselu

SAMITI BEZ NJE KAO RIM BEZ VATIKANA ILI PARIZ BEZ AJFELOVE KULE: Lideri Evropske unije ovacijama ispratili Angelu Merkel

Planeta -

Lideri Evropske unije u Briselu su se internom ceremonijom oprostili od Angele Merkel, kojoj je ovo poslednji evropski samit na mestu nemačke kancelarke.

Angelu Merkel, kojoj je ovo bio 107. samit EU tokom kojih je pomogla Evropi da prebrodi teška vremena, od krize evrozine, preko Bregzita i migranata, do stvaranja fonda za oporavak od koronavirusa.

"Ti si spomenik", rekao joj je domaćin samita, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

EU samit "bez Angele je kao Rim bez Vatikana ili Pariz bez Ajfelove kule", dodao je Mišel nemačkoj kancelarki koju je njenih 26 kolega pozdravilo aplauzom i ovacijama.

"Ti nas ne ostavljaš. Tvoj duh i iskustvo ostaju sa nama", poručio je Mišel.

Premijer Luksemburta Ksavije Betel rekao je da će Evropi nedostajati Angela Merkel.

"Ona je neko ko je ostavio svoj trag na Evropi i pomogao svima nama da donesemo prave odluke u teškim vremenima", rekao je belgijski premijer Aleksandar De Kroa.

Kao simbolični oproštajni poklon odlazeća nemačka kancelarka dobila je umetničku prezentaciju zgrade "Evropa" u kojoj se održavaju sastanci EU lidera.

Poslednji samit Merkelove ponovo je zavisio od njenih sposobnosti da izgladi situaciju sa Poljskom i njenim nepoštovanjem pravnog poretka EU.

Prvog dana dvodnevnog samita, poljski premijer Mateuš Moravijecki je branio odluku Ustavnog suda zemlje na osnovu koje su poljski zakoni važniji od svih drugih, uključujući EU.

Evropska komisija i zemlje poput Holandije i Belgije su zbog toga zatražile oštriju reakciju Brisela i kaznu za Poljsku. Parlament EU je čak najavio tužbu protiv Komisije zbog popustljivog stava prema Varšavi.

Oglasila se i Merkel, kojoj je izgeda suđeno da bude most između istoka i zapada i faktor pomirenja, i pozvala da se pitanje Poljske rešava dijalogom a ne kaznama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track