SUD PRAVDE EVROPSKE UNIJE ŽESTOKO KAZNIO POLJSKU: Moraju svakog dana Briselu da plate milion evra kazne dok ne ispune JEDAN uslov
Foto: Burzykowski Damian/Newspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Udarili državu po džepu

SUD PRAVDE EVROPSKE UNIJE ŽESTOKO KAZNIO POLJSKU: Moraju svakog dana Briselu da plate milion evra kazne dok ne ispune JEDAN uslov

Planeta -

Sud pravde EU naložio je Poljskoj da svakog dana plaća milion evra kazne dok ne zaustavi rad disciplinskog veća Vrhovnog suda

Sud EU je pojasnio da Poljska mora da plati ovaj iznos Evropskoj komisiji jer nije poštovala privremenu zabranu suda i prestala da primenjuje odredbe nacionalnog zakona koje se odnose na ovlašćenja Disciplinske komore Vrhovnog suda.

„Poštovanje privremenih mera usvojenih 14. jula 2021. od suštinskog je značaja za sprečavanje ozbiljne i nepopravljive štete pravnoj tekovini EU i vrednostima na kojima je Unija zasnovana, posebno vladavini prava“, rekao je sud.

Evropska komisija je još u septembru pozvala sud da kazni Poljsku zbog podrivanja pravosudnog sistema, posebno u vezi sa radom disciplinskog veća Vrhovnog suda, i dodala da visinu kazne treba da odredi sud . U slučaju novčanih kazni za nepoštovanje pravosnažnih presuda, inače se uzima u obzir ekonomski razvoj zemlje i težina i trajanje povrede.

Pored toga, Komisija je već uputila Poljskoj prvu opomenu u kontekstu postupka za povredu prava zbog toga što nije preduzela odgovarajuće mere za sprovođenje julske presude Evropskog suda pravde. Napominje da poljsko zakonodavstvo o disciplinskim postupcima protiv sudija nije u skladu sa acquis-em.

Sa ove dve odluke Evropska komisija je odgovorila na nepoštivanje Poljske odluka Suda EU – poziv na novčanu kaznu je pokušaj izvršenja sudskog naloga izdatog 14. jula ove godine, a ukor se odnosi na nepoštivanje pravosnažne presude suda o 15. jula ove godine. U vezi sa oba slučaja, Komisija je u julu poslala pismo Poljskoj tražeći od nje da saopšti sve mere preduzete da obe odluke sprovede. Poljske vlasti odgovorile su sredinom avgusta, ali komisija nije bila ubeđena.

"Poljska nije u potpunosti sprovela nedavne presude Evropskog suda pravde o nezavisnosti poljskih sudija. Na primer, disciplinsko veće i dalje nastavlja neke aktivnosti protiv sudija, iako bi trebalo da ih u potpunosti zaustavi", rekla je Vera Jourova, potpredsednik predsednik Komisije za vrednosti i transparentnost.

Komisija je postupak pokrenula u aprilu prošle godine

Postupak za kršenje evropskog prava u slučaju poljskih reformi pravosuđa usvojenih u decembru 2019. godine, a koji se odnose i na rad Disciplinskog veća, komisija je pokrenula u aprilu prošle godine. U martu ove godine, ona je predmet uputila sudu i zatražila privremenu zabranu.

Sredinom jula, sud je naložio Poljskoj, između ostalog, da ukine odredbe prema kojima je disciplinsko veće Vrhovnog suda moglo da odlučuje o oduzimanju imuniteta i pitanjima vezanim za zapošljavanje, socijalno osiguranje i penzionisanje vrhovnih sudija.

Postupak u vezi sa drugim predmetom komisija je pokrenula u aprilu 2019. godine. I u ovom slučaju je u januaru prošle godine zatražila privremenu zabranu kojom se poziva na prestanak rada disciplinskog veća. Sud je u aprilu prošle godine izdao nalog, a u julu ove godine konačnu odluku da disciplinski postupci protiv sudija u Poljskoj nisu u skladu sa pravom EU.

Evropska komisija je po drugi put pozvala sud da izrekne novčanu kaznu. To se prvi put dogodilo 2017. godine, kada je protiv Poljske krenula i nelegalna seča u prašume Beloveške puče. Sud je tada izrekao dnevnu kaznu od 100.000 evra.

Već u septembru poljska vlada je kritički odgovorila na poziv komisije za novčanu kaznu. Prema rečima zamenika poljskog ministra pravde Sebastijana Kalete, ovo je „čin agresije“ i „ilegalni napad“. "Evropska komisija protivzakonito blokira sredstva za Poljsku i poziva na kazne. To su akti agresije", napisao je Kaleta na Tviteru. On je pomenuo i Nemačku, Španiju, Rumuniju i Francusku, koje, kako je napisao, u poslednje dve godine nisu priznale presude Suda pravde EU.

Varšava je u avgustu najavila da će ukinuti sporno disciplinsko veće Vrhovnog suda, ali komisija ističe da je Varšava samo najavila ukidanje veća, ali da će ono nastaviti da funkcioniše.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track