ŠTAMPAJU KUPONE I JEDU MESO LABUDA Jedna od naizolovanijih zemalja na svetu se bori sa ekonomskim problemima i nestašicom hrane
Foto: SFM Titti Soldati / Alamy / Alamy / Profimedia

nema dovoljno hrane

ŠTAMPAJU KUPONE I JEDU MESO LABUDA Jedna od naizolovanijih zemalja na svetu se bori sa ekonomskim problemima i nestašicom hrane

Planeta -

Od štampanja kupona kao zamene za novac, do uzgoja ukrasnih crnih labudova za jelo, Severna Koreja je prinuđena da uvodi inovacije kako bi se izborila sa ekonomskim problemima i nestašicom hrane, u trenutku kada su blokade granica u vezi sa pandemijom i dalje na snazi.

Sa završetkom žetve, međunarodni posmatrači kažu da je prehrambena i ekonomska situacija u Severnoj Koreji alarmantna i da postoje naznake da povećava trgovinu i da prima velike pošiljke humanitarne pomoći preko Kine, prenosi Rojters.

Južnokorejska obaveštajna agencija je ocenila da bi žetva mogla da bude bolja nego prošle godine zbog sunčanog vremena i navela da se očekuje da Severna Koreja ponovo otvori granicu sa Kinom i Rusijom u narednim mesecima.

Severna Koreja se već dugo suočava sa nestašicom hrane, a posmatrači kažu da je loše upravljanje ekonomijom pogoršano međunarodnim sankcijama na njeno nuklearno oružje, prirodnim katastrofama, a sada i pandemijom korona virusa, ono što je izazvalo blokade granica bez presedana.

Kim Džong Un je priznao ''stresnu'' situaciju sa hranom i izvinio se za žrtve koje su građani morali da podnesu da bi zaustavili izbijanje korona virusa.

Ali on je takođe rekao da se ekonomija oporavila ove godine, a Severna Koreja je ovog meseca demantovala izveštaj istražitelja UN da hiljade njenih najugroženijih ljudi su u riziku da umru od gladi.

Severna Koreja nije zvanično prijavila nijedan slučaj korona virusa. Agencije UN su saopštile da je Severna Koreja nedavno počela da dozvoljava isporuke pomoći, a podaci koje je objavila Kina pokazuju usporavanje rasta trgovine.

Ukusno meso

Kako prenose mediji koji se pozivaju na neimenovane izvore u Severnoj Koreji, centralna banka štampa novčane kupone u vrednosti od oko 1 dolar, zbog nedostatka novčanica severnokorejskiog vona.

Rimjin-gang, sajt sa sedištem u Japanu, izvestio je da su kuponi kružili još od avgusta, delom zato što papir i mastilo za zvaničnu valutu više nisu stizali iz Kine.

Ove nedelje severnokorejski državni mediji promovisali su konzumaciju mesa crnog labuda kao lekovitog izvora hrane, navodeći da će novorazvijeni industrijski uzgoj pomoći da se poboljšaju životi ljudi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track