POČELE DA PLJUŠTE ŠALE ZBOG PROMENE IMENA FEJSBUKA Niko nije tražio ovu promenu!
Foto: Facebook

meta

POČELE DA PLJUŠTE ŠALE ZBOG PROMENE IMENA FEJSBUKA Niko nije tražio ovu promenu!

Planeta -

Objava osnivača i direktora Fejsbuka Marka Zakerberg da će ta društvena mreža promeniti svoje ime u Meta izazvala je nevericu i zbunjenost dela javnosti.

Zakerberg je u četvrtak rekao da će Meta obuhvatiti Fejsbuk, kao i aplikacije kao što su Instagram, Vocap i brend virtuelne stvarnosti Okulus, prenosi Gardijan.

-Predstavljam Metu, novo ime kompanije Fejsbuk, napisao je na Tviteru Zakerberg.

- Meta će omogućiti kreiranje metaverzuma, mesta gde ćemo se igrati i povezivati u 3D-u. Dobro došli u novu poglavlje društvenog povezivanja, reči su kojima je Zakerberg predstavio Metu.

Rebrendiranje giganta došlo je nakon što se kompanija suočila sa nizom kriza u odnosima sa javnošću.

Mnoštvo nedavno procurelih dokumenata, sada poznatih kao Fejsbuk papiri, razotkrilo je unutrašnje funkcionisanje kompanije, uz navode uzbunjivačice Frensis Haugen da je Fejsbuk stavio profit ispred oslobađanja svoje platforme od govora mržnje i dezinformacija.

Južnoafrički voditelj The Dejli šoua Trevor Noa i njegov tim su komentarisali kako niko nije tražio ovu promenu, a progresivna zastupnica Kongresa Aleksandrija Okasio-Kortez je spomenutu kompaniju nazvala ''rakom demokratije'', kao i ''mašinerijom koja se temelji na globalnom nadzoru i propagandi u službi uništavanja civilnog društva i jačanju autoritarnih režima''.

Ni američki senatori Ričard Blumental i Ed Marki nisu se ustručavali.

Blumental, bivši generalni tužilac Konektikata, tvrdio je da promena imena nije bila ništa drugo do pokušaj da se ''zbuni'' i ''odvrati pažnja'', ali na kraju ta promena neće izbrisati godine sumnjivog delovanja, širenja mržnje kao i nedostatka brige za dobrobit i privatnost dece.

I senator Ed Marki se složio sa tim kontstatacija i poručio je da, iako Fejsbuk želi da se odsad zove Meta, svi će nastaviti da ga zovu pretnjom za privatnost, demokratiju i decu.

Daleko od motiva za rebrendiranje, neki su osporili samo ime Meta.

-Meta je tako malo truda, prvi nacrt imena da su mnoge konsultantske kompanije definitivno dobile milione dolara da bi ga smislile, rekao je komičar i producent Majk Draker.

-I tog dana je 'to je tako meta' od zanimljivog zapažanja prešlo u razornu uvredu, napisao je autor i naučni vloger Henk Grin.

Vendis, poznati brend brze hrane je na Tviteru objavio da menja ime u Meat (Meso), a čak se i Tviter našalio na Fejsbukov račun. Naime, najavili su da imaju 'važne vesti', ali odmah su objasnili da se samo šale te da će i dalje ostati verni imenu Tviter.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja