PUTINOVA TUNDRA BUKVALNO GORI, A ON ODLUČIO DA ĆUTI: Bajden uputio kritike na račun ruskog predsednika, Kremlj odgovorio
Foto: Steve Reigate-Daily Express/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

globalno zagrevanje

PUTINOVA TUNDRA BUKVALNO GORI, A ON ODLUČIO DA ĆUTI: Bajden uputio kritike na račun ruskog predsednika, Kremlj odgovorio

Planeta -

Kremlj je danas odbacio kritike koje je uputio američki predsednik Džozef Bajden zbog odsustva ruskog kolege Vladimira Putin na samitu o klimi u Glazgovu, navodeći da se Rusija ozbiljno bori protiv globalnog zagrevanja.

"Ne slažemo se" sa Bajdenovim kritikama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da su reakcije Rusije protiv klimatskih promena "dosledne, promišljene i ozbiljne".

Bajden je juče osudio odsustvo lidera Kine i Rusije na klimatskoj konferenciji - COP26 u Glazgovu.

"To je važna tema, a oni su okrenuli leđa. Kako to mogu da učine i da misle da su vođe?" kritikovao ih je američki predsednik. Postupajući tako, kineski predsednik je izgubio priliku da utiče na ljude širom sveta, dodao je Bajden.

"Isto važi za Vladimira Putina", dodao je Bajden misleći na ruskog predsednika koji takođe nije učestvovao na ta dva sastanka.

"Njegova (Putinova) tundra bukvalno gori. Suočava se sa veoma, veoma ozbiljnim klimatskim promenama, ali je odlučio da ćuti", rekao je Bajden.

Peskov je rekao da tundra zaista gori, ali gore i šume u Kaliforniji, Turskoj i drugde u svetu.

"Mi svakako ne umanjujemo važnost onoga što se dešava u Glazgovu", ali "ruske klimatske akcije nisu regulisane prema ovom ili onom događaju", dodao je Peskov.

Kremlj je u septembru saopštio da Putin neće prisustvovati konferenciji u Glazgovu, uz tvrdnju da je pitanje klime "prioritet" za Rusiju, zemlju koja je jedna od najvećih zagađivača na svetu.

Kurir.rs/Index.hr/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track